Дата публікації:

УМПД та Мінсоцполітики провели вебінар «Захист дітей в умовах пандемії Covid-19»

«Українська мережа за права дитини» та Міністерство соціальної політики України провели вебінар на тему «Захисту дітей в умовах пандемії Covid-19» з питань реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 № 586. Вебінар пройшов у рамках проєкту «Оцінка та реагування на виклики у сфері захисту прав дітей під час пандемії COVID-19».

Спікерами заходу виступили генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса та державний експерт експертної групи з реформування системи усиновлення та захисту прав дітей Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Любов Солодухіна, представник Міністерства освіти і науки України Віктор Сальчук, а також заступник директора з програм благодійної організації Партнерство «Кожній дитині» Зінаїда Кияниця. Вебінар був організований для служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також освітян з усіх областей країни.

Руслан Колбаса зазначив, що постанова Кабміну № 586 вносить зміни до порядку влаштування дітей в інтернатні заклади. Найчастіше батьки вирішують віддати дитину в інтернат через ряд проблем, зокрема складні життєві обставини та проблеми зі здоров’ям у дитини. При цьому існує ряд факторів, що ускладнюють прийняття батьками рішення залишити дитину у сім’ї, зокрема:

  • неналежний розвиток медичних, соціальних, освітньо-реабілітаційних послуг на місцях;
  • недостатня кількість соціальних працівників;
  • проблеми підвезення дітей до школи;
  • недостатня кількість таких послуг, як групи продовженого дня, харчування дітей в позаурочний час в секціях та гуртках;
  • повільний розвиток інклюзивної освіти.

«На місцях вигідно відправити дитину в інтернат. Інтернатна система готова прийняти дитину. Служба у справах дітей  разом з соціальними службами не доклала зусиль для того, щоб дитина не пішла в інтернат. І виходить так, що усім вигідно, щоб дитина пішла в заклад, і юридичною причиною буде, по суті, порушення здоров’я, а по факту – складні життєві обставини, і система соціальної сфери повинна з цим працювати», – коментує Руслан Колбаса.

Згідно з новою постановою, рішення про доцільність влаштування на цілодобове перебування  в інтернатні заклади прийматимуть органи опіки та піклування за місцем проживання дитини, на підставі рекомендацій комісії з питань захисту прав дитини, куди звертатимуться батьки з відповідною заявою. Під час розгляду заяви та поданих матеріалів комісія має вивчити документи та врахувати: умови проживання сім’ї, виховання дитини, можливості сім’ї задовольнити потреби дитини та можливості громади забезпечити надання дитині необхідних послуг за місцем проживання, зокрема інклюзивної освіти для дітей з особливими освітніми потребами, соціальних послуг, необхідних для дитини та її сім’ї. Рішення про доцільність влаштування дитини до закладу на цілодобове перебування може бути прийнято Комісією лише у тому випадку, якщо вичерпані всі можливості забезпечення її догляду і виховання в сім’ї або умовах, наближених до сімейних, з урахуванням найкращих інтересів дитини.

Як зазначила Зінаїда Кияниця, моніторинг причин потрапляння дітей в інтернати успішно здійснюється в Тернопільській області. У рамках пілотного проєкту щодо реінтеграції вихованців інтернатних закладів в регіоні вже здійснили облік кількості вихованців, проаналізували реальні причини розміщення дитини та потреби у послугах, а також створили нові заклади інституційного догляду та виховання. Завдяки системі рішень, яка будувалася на оцінці потреб дитини, протягом 1,5 року вдалося зменшити кількість дітей в цілодобових інтернатах на 35%. Основним результатом став персональний облік дитини – опис причин, чому вона опинилася в інтернаті, та перелік дій, як це виправити.

Нині у Тернопільській області реалізовують першочерговий пакет послуг для реінтеграції вихованців інтернатних закладів, серед яких:

  • школа батьківської компетентності – формування батьківської компетентності у батьків, які виховують дітей віком до 14 років або осіб, які готуються до батьківства;
  • розвиток соціальних навичок та підготовка до інклюзивної освіти дітей з інвалідністю та дітей зі стійкими порушеннями здоров’я (без встановленої інвалідності) віком від 3 до 6 років в умовах денного перебування;
  • інтеграція випускників інтернатних закладів;
  • супровід дітей з інвалідністю під час інклюзивного навчання у закладах середньої освіти;
  • тимчасовий догляд за дітьми шкільного віку від 6 до 10 років в позаурочний час;
  • тимчасовий перепочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми шкільного віку від 6 до 10 років в позаурочний час;
  • послуги раннього втручання для сімей, які виховують дітей раннього віку (до 3-х років).

Також триватиме розробка електронної системи, завдяки якій працівники служби у справах дітей фіксуватимуть результати моніторингу.

Завдяки вебінару спеціалісти усіх рівнів, – від національного до місцевого, – отримали роз’яснення нових положень постанови Кабміну від 01.06.2020 № 586. Загалом у вебінарі взяли участь 100 представників з різних громад по всій Україні, а долучилися до перегляду та дискусії у Facebook понад 2000 спеціалістів. Повний запис вебінару доступний за посиланням.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору