Дата публікації:

«Щоб діти росли в родинах, усі стейкхолдери мають працювати разом», – Ірина Тулякова, голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей

26 лютого відбулась перша робоча зустріч Платформи взаємодії громадського сектору, яку організував Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей.

Представники ГС «Українська мережа за права дитини» та 40 інших організацій сфери захисту прав дитини долучились до заходу офлайн та онлайн. 

На початку Ірина Тулякова, голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей,  розповіла про Дорожню карту реалізації стратегії забезпечення права кожної дитини на сімейне виховання. Серед нових цілей – створення умов для повернення та інтеграції примусово переміщених, депортованих та евакуйованих дітей. 

«Рестарт реформи деінституціалізації – ДІ – в умовах війни не почався б, якби у нас не було зараз таких шалених викликів з тим, що ми просто фізично не можемо повернути дітей», – розповідає Ірина.  

    

Ірина розповіла також про запуск інформаційних кампаній для популяризації усиновлення дітей старшого віку та дітей з інвалідністю. А також про проблеми розробки інформаційно-аналітичної системи «Діти», на основі якої буде працювати платформа для усиновлення та сімейного виховання дітей «Україна для кожної дитини».  

«Ми систематизуємо інформацію про дітей, ми маємо знати кожну дитину. Й у нас в цьому контексті відбувається повний хаос. Ми вже пів року консультуємося, обговорюємо. Але досі не можемо порахувати точно скільки у нас дітей, де вони перебувають. Тобто ці дані постійно не актуальні. Діти ростуть. Я вже мовчу про їхні фотографії, чи про стан здоров’я. Фактично зараз наша задача через трансформацію цієї системи дати можливість дитині бути видимою. Причому дитині, яка має статус, так і дитині, яка не має статусу, але має бути підтримана державою», – розповіла Ірина Тулякова.      

Окрему увагу на зустрічі приділили темі впровадження пакета мінімальних соціальних послуг у громадах для забезпечення права дітей на зростання в сімейному оточенні. Зокрема про фінансування соціальних послуг розповіла Джин Чой, керівниця секції захисту дітей представництва ЮНІСЕФ в Україні. Так, за даними Міністерства фінансів України, з державного бюджету покривається тільки 7% послуг, на які є запит. 

Серед промовиць заходу була перша заступниця голови Координаційного центру Катерина Новохатня, яка розповіла про підтримку областей у втіленні демонстраційних проєктів, а також висвітлила роль Платформи як інструменту координації та об’єднання зусиль. 

Також своїм досвідом роботи поділилась Василина Дибайло, директорка Партнерства «Кожній дитині» в Україні й членкиня Правління УМПД та представниці ГО «Турбота в Дії».  

Планується, що зустрічі Платформи взаємодії громадського сектору відбуватимуться раз на квартал. До них можна долучитись благодійним та громадським організаціям, спілкам, благодійними фондами. Для цього потрібно заповнити анкету

Наразі Платформа об’єднала 43 організації громадського сектору від локального до міжнародного рівня. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору