Дата публікації:

Унікальний інструмент моніторингу дотримання прав дитини – в руках української громадськості

Вперше в історії України громадський сектор взяв на себе вкрай важливу функцію  – моніторинг ситуації в країні щодо дотримання права дитини в системі альтернативної опіки (в умовах догляду і виховання дитини поза межами біологічної родини).

За підтримки ЮНІСЕФ Громадська спілка «Українська мережа за права дитини» (в яку входять дванадцять провідних українських і міжнародних громадських організацій і благодійних фондів)розпочала Проект «Забезпечення посилення потенціалу та впливу неурядових суб’єктів у розробці, впровадженні та моніторингу дотримання прав дитини в системі альтернативної опіки, удосконаленні політики та стратегій захисту дітей». Більш детально роз’яснює на перший погляд складну назву – Голова Правління «Української мережі за права дитини» Дар’я Касьянова:

«Мы хотим, чтобы в Украине появился независимый мониторинг  ситуации по соблюдению прав ребенка со стороны общественных организаций. Ну понятно, для чего: своевременно выявлять проблему, реагировать на нее и предпринимать какие-то действия, усилия, чтобы в дальнейшем подобные проблемы больше не повторялись»

Нагадаємо, що аналогічного проєкту в Україні до цього часу ще не було. Відтак, не має і чіткого механізму дій, як здійснювати моніторинг, щоб отримати дані, які якомога точніше демонструють ситуацію з дотриманням прав дитини в Україні. За допомогою звернулись до міжнародних експертів, які мають інструмент, розроблений і затверджений Організацією Об’єднаних Націй. Тож для членів Української мережі за права дитини провели семінар.

Міжнародний експерт Andro Dadiani презентував унікальний інструмент моніторингу, ефективність якого наразі визнана ЮНІСЕФ.

Andro Dadiani: «Інструмент моніторингу вже ефективно використовується в трьох країнах світу і усюди замовниками виступала виключно держава, в Україні ж ситуація унікальна –  інструментом зацікавились представники громадських організацій».

Отже, Andro Dadiani розпочав свій семінар для представників громадського сектору. Після того, як команда «Української мережі за права дитини» пройде навчання, члени Громадської спілки планують розпочати ефективну імплементацію цієї методики.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору