Дата публікації:

Уряд Німеччини виділив 5 млн євро на розвиток соціальних послуг для сімей на Сході України

Проект “Спільно. Соціальні послуги для сімей у громадах” за фінансової підтримки Німецького Уряду та Німецького Банку Розвитку (KfW) реалізує Дитячий Фонд ООН ЮНІСЕФ, а партнерами на місцях стануть 5 поважних неприбуткових організацій на чолі з Українською мережею за права дитини.

Кошти будуть спрямовані на облаштування багатофункціональних центрів соціальних послуг у громадах Луганської та Донецької областей, а також на навчально-методичну підтримку – підготовку кейс-менеджерів, навчання бюджетуванню соціальних послуг, налагодження співпраці у громаді для ефективного надання сервісів.

Проект працюватиме із 12-ма громадами на Сході України: Донецька область (м. Бахмут, Соледарська ОТГ, Сіверська ОТГ, м. Дружківка, Миколаївська ОТГ, Лівобережний р-н м. Маріуполь, Сартанська ОТГ), Луганська область (Біловодська ОТГ, Новопсковська ОТГ, Чмирівська ОТГ, Троїцька ОТГ, Білокуракінська ОТГ), проте у планах поширення позитивного досвіду проєкту на інші громади і регіони країни. Протягом дії проєкту соціальними послугами нового зразка вдасться охопити близько 100 тис. мешканців громад. Йдеться про родини з дітьми та молодь, зокрема, сім’ї ВПО, малозабезпечені сім’ї та такі, що виховують дитину з інвалідністю.

Головна мета проєкту – налаштувати стабільну систему соціальних послуг, яка буде знаходити ризики та вчасно на них реагувати, а також забезпечити громади необхідною інфраструктурою для надання послуг та тим самим наблизити їх до отримувачів. Пакет сервісів визначатимуть самі муніципалітети, відповідно до потреб сімей у конкретній громаді, що дозволить забезпечити максимальну доступність та актуальність послуги, а також уникнути численних звернень.

“Через конфлікт на Сході України, сім’ї з дітьми з інвалідністю стикаються з багатьма труднощами. Часом трапляється, що сім’ї не справляються і віддають дітей в заклади інституційного догляду. Ми хочемо, аби діти жили в сім’ях, а їхні батьки відчували підтримку і допомогу у піклуванні про дітей”, – зазначає Лотта Сільвандер, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

«Реформа децентралізації в Україні відкрила місцевим органам влади нові можливості, в тому числі у сфері соціальних послуг. Муніципалітети добре знають локальні потреби та наближені до людей, і тому вони можуть запропонувати індивідуальну соціальну підтримку, яка може бути як ефективною та дієвою. Однак часто місцевій владі не вистачає можливостей та технічних знань для надання соціальних послуг. Більше того, для надання якісних послуг нерідко немає підходящої інфраструктури. Тому необхідно підтримати громади у налаштуванні дієвої системи, ділитися кращим міжнародним досвідом та забезпечувати наявність необхідної інфраструктури для надання послуг. Уряд Німеччини підтримує реформу децентралізації на всіх рівнях і надалі сприятиме впровадженню найкращих практик в українських громадах», – коментує Курт Штрассер, Директор регіонального офісу Німецького банку розвитку (KfW) в Україні та Молдові.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору