Дата публікації:

Уряд ухвалив зміни, що пришвидшать влаштування дітей-сиріт у нові родини

Міністерство соціальної політики України повідомило про зміни до нормативно-правової бази, що ухвалив уряд 22 березня. ГС «Українська мережа за права дитини» вітає новації, але чекає роз’яснення деяких з пунктів.   

Що змінюється? 

Усиновлення:

  • Ще до винесення рішення суду дитина зможе жити в родині, яка її усиновлює.

    Тимчасове влаштування дитини до сім’ї потенційних усиновлювачів буде можливим за умови, якщо сім’я або одна людина — кандидат в усиновлювачі:
    1) отримала позитивний висновок райдержадміністрації або виконавчого органу міської або районної у місті ради про доцільність усиновлення і відповідність інтересам дитини;
    2) подала до суду заяву про усиновлення дитини.
  • До 2-х років збільшили термін дії довідки про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
  • Служби у справах дітей на місцях отримають доступ до інформації про дітей, які потребують усиновлення, не тільки в межах свого міста/громади, але і всіх дітей області.

    Служби у справах дітей на регіональному рівні бачитимуть інформацію про дітей на обліку в інших регіонах і на централізованому обліку.

    Тобто більше дітей і більше потенційних усиновлювачів матимуть шанси зустріти одне одного.

Опіка/піклування:

  • Відтепер той, хто служить армії, зможе подати висновок про стан здоров’я протягом 15 календарних днів після повернення. Загалом, такий документ мають оформити обидва з подружжя, а не тільки людина, яка бере дитину під опіку.
     

Тимчасове влаштування:

  • Дитину без батьківського піклування тепер можуть тимчасово влаштувати у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

    Раніше йшлося тільки про сім’ї родичів, знайомих, патронатні родини, а також інституційні заклади.
  • Родини, в які тимчасово влаштовують дітей (сім’ї родичів, знайомих, а також прийомні і ДБСТ) отримуватимуть грошову допомогу  ще до того, як дитина набуде статусу сироти або позбавленої батьківського піклування.

А також:

  • Удвічі скоротили термін видачі довідки після завершення навчання кандидатів в  усиновлювачі, прийомні батьки, опікуни. Замість 10 днів її мають видати за 5.

Установа, яка проводила навчання, має надіслати довідку до служби у справах дітей електронною поштою й одночасно зателефонувати до ССД, щоб попередити про готовність довідки.

  • Оформити опіку/піклування над дитиною як і раніше, зможуть хрещені батьки. Але додається вимога, що людина мала бути хрещеною мамою/татом ДО моменту, коли дитина набуває статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

    Це усуне можливість для деяких дорослих недоброчесно використати ситуацію.

«Усі ці зміни потрібні для пришвидшення процесу усиновлення. Щоб дитина не чекала в інституції, поки набере чинності рішення суду. Разом з тим ми будемо чекати офіційний текст, щоб розібратись як усе буде працювати на практиці», – додала Дар’я Касьянова, Голова правління УМПД. 

Нагадуємо, що Українська мережа за права дитини розробила презентацію сімейних форм виховання (СФВ). Там можна знайти інформацію про документи, опис процедури оформлення та список нормативних документів, що потрібні для створення СФВ. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору