Дата публікації:

Віддають в інтернати через низьку успішність у школі: результати моніторингу сімей Волині, куди повернулися діти через COVID-19

25 листопада, Луцьк.  Однією з основних причин потрапляння дітей в інтернати є низька успішність в школі. Це показав моніторинг 424 сімей Волинської області, до яких через пандемію повернулися діти з інтернатів. Моніторинг проводиться в рамках спільного проєкту Міністерства соціальної політики України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та громадської спілки «Українська мережа за права дитини». 

Моніторинг проводили 26 міждисциплінарних команд, до складу яких входили: представники служб у справах дітей, центрів соціальних служб, відділів освіти, ювенальної превенції, спеціаліст (начальник) інклюзивно-ресурсного центру, центру первинної медико-соціальної допомоги, соціальний працівник сільської Ради. Спеціалісти оцінили потреби 577 дітей, найбільш вразливі з яких отримають гуманітарну допомогу. Загалом моніторингом охоплені 2 міста, 5 районів та 8 ОТГ Волинської області.

«Зростаюча криза, викликана пандемією COVID-19, торкнулася кожного. І, як це часто буває, найсильніше її наслідки відчувають вразливі групи. Уряд і місцева влада стикнулися з серйозним викликом − як відповісти на потреби вразливих і водночас зміцнити систему реагування, особливо систему захисту дітей. Саме про це наш проєкт. Він націлений на оцінку ситуації сімей, у які через карантин повернулися діти з інтернатів, надання невідкладної підтримки тим сім’ям, які вирішили залишити дітей та не повертати їх в інституції. Разом з тим, проєкт допомагає зміцнити спроможність системи захисту дітей та соціального захисту, аби попередити потрапляння дітей в інституції у найближчому майбутньому», – зазначила Аветисян Наіра, керівник програм захисту дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Батьки називали різні причини для влаштування дітей в інтернатні заклади, зокрема це психічне і фізичне захворювання дитини, фізична інвалідність. Крім цього, дитину могли віддати в інтернат через погану поведінку у школі та низьку успішність. У більшості родин не було на кого залишити дитину. Менший відсоток безробітних або бідних батьків, деякі з яких не мали свого житла. Близько третини родин не отримували жодних соціальних послуг у своїх громадах. 

«Ми мали можливість долучитися до проєкту і отримати новий досвід. За ці роки спостерігаємо, що завдяки високоякісним соціальним послугам, зокрема психологічній, консультативній підтримці, соціальному супроводу, в сім’ях помітно покращується життєва ситуація. Моніторинг показав, що громада приділяє мало уваги реформі деінституалізації – роками все працювало за однаковими схемами і ніхто особливо не переймався тим, щоб змінити ситуацію. Моніторинг дав можливість зрозуміти, які є виклики  у громадах, службах і центрах, на що потрібно звернути увагу в подальшому плануванні стратегії розвитку, а батьки дізналися про причини потрапляння дітей в інтернатні заклади. Враховуючи всі складові, є розуміння, що потрібно робити далі», прокоментувала Вікторія Скриннікова, регіональна координаторка проєкту благодійного фонду «Карітас-Волинь».

Нині 37 сімей Волинської області готові співпрацювати, аби не повертати дітей в інтернатні заклади.

Одним із результатів проєкту стане підготовка рекомендацій до регіонального плану реформування інтернатних закладів та розробка змін до нормативно-правових актів, які стосуються реформи деінституціалізації. Напрацьовані практики реінтеграції дітей у сім’ї планують розширити на всю Україну.

Нагадаємо, що через пандемію коронавірусу 42 тисячі дітей, серед яких – діти з інвалідністю, повернулися з інтернатних закладів у свої родини. Щоб провести моніторинг умов проживання сімей, визначити потреби дітей у цих родинах та відреагувати на їх запити, Міністерство соціальної політики, ЮНІСЕФ та Українська мережа за права дитини ініціювали проєкт «Оцінка та реагування на виклики щодо захисту дітей під час пандемії COVID-19». Проект запроваджується у 5 пілотних областях України: Полтавській, Харківській, Миколаївській, Волинській та Дніпропетровській.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору