Дата публікації:

Відповіді експертів УМПД: чи можна усиновити дитину з України, проживаючи за кордоном? 

Майже рік експерти ГС «Українська мережа за права дитини» підтримують роботу групи у Telegram «Тисячі ❤️ родин».  Це місце для спілкування й обміну досвідом батьків, які створили сімейні форми виховання. Або ж тільки думають про влаштування дитини у свою родину.  

Зараз на групу підписані понад 1000 людей і у них часто зустрічаються схожі запитання. Тому ми починаємо публікувати відповіді на найпоширеніші теми, що турбують батьків у чатах.

Чи можна усиновити або взяти під опіку дитину з України, якщо самі кандидати  перебувають за кордоном? 

Ні, на жаль.

Щоб усиновити дитину, взяти під опіку чи створити іншу сімейну форму виховання – потрібно фізично бути на території України.

Хоча оформити заявку на усиновлення можна онлайн через сервіс «Дія»,  проте кандидатам в усиновителі потрібно особисто прийти у Служби у справах дітей. А потім пройти курс навчання (триває 72 години) і отримати рекомендацію від тренерів  щодо віку та статі дитини, яку можна усиновити (діє 2 роки).

Така сама ситуація і з кандидатам у прийомні батьки  чи опікуни.

Подробиці щодо  переліку документів та кроків, що потрібно зробити батькам – дивіться у презентації УМПД тут. Нагадуємо, що усиновителям може бути подружжя так один із батьків, але не обов’язково взагалі перебувати у шлюбі. Одинокі чоловіки та жінки також можуть усиновлювати дітей. 

Чи можуть усиновити дитину, чи взяти під опіку людям, які не мають громадянства України? 

Ні, на жаль. Поки в Україні триває воєнний стан – ця можливість не доступна. 

В Україні проживає чимало людей, які поки не мають громадянства України, проте живуть та працюють тут. Але і їм теж не доступна процедура з усиновлення.  Більше про це розповів голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик:

–    До війни жодних перешкод в усиновленні наших дітей іноземцями, якщо вони відповідали всім вимогам, у нас не було.

Чому під час війни припинено всиновлення іноземцями, а особливо громадянами тих країн, з якими ми перебуваємо в стані війни? У разі міжнародного усиновлення завданням нашої служби було перевірити інформацію про потенційного усиновителя з метою протидії торгівлі людьми, протидії можливому домашньому та сексуальному насильству і подібним діям.

Для цього через Інтерпол надсилався запит у ті країни, звідки родом ці громадяни з метою перевірки їх по всіх їхніх базах даних. Також ми перевіряли цих осіб по всіх українських базах даних. Й у разі, якщо людина колись коїла протиправні діяння, ми могли відмовити їй в усиновленні.

Зараз перевірити дані дуже складно. І щоб запобігти попаданню дитини у протиправне середовище, міжнародне всиновлення призупинено.

В українському законодавстві є винятки, коли іноземець може всиновити дитину. Йдеться про випадки, коли ця дитина є рідним братом чи сестрою вже всиновленої громадянами іншої країни дитини. Або в разі, коли іноземець одружений з українкою, у них є діти, і родина живе на території України. Такий випадок переходить до категорії всиновлення всередині країни.

Відновити ж механізми міжнародного усиновлення, поки триває війна, неможливо. 

Чи можуть усиновити, чи взяти під опіку дитину, яку евакуювали за кордон? 

Так. 

Процедуру узаконили Постановою Кабінету Міністрів №576. Згідно з нею «перший контакт» кандидата в усиновлювачі та дитини-сироти можна провести онлайн. Це дозволяє усиновити дітей, яких через війну в Україні евакуювали за кордон. 

Під час знайомства поряд з дитиною мають бути присутні представники українського консульства чи посольства, а також інші відповідальні органи. Якщо усе пройшло добре, усиновлювачам видають документи на тимчасову опіку і вони можуть поїхати за дитиною в місце її перебування. 

Після підтвердження документів та повернення, в родини буде 3 місяці, щоб подати документи на усиновлення. Проте потрібно врахувати що витрати на проїзд за кордон і назад, проживання і харчування покладаються на кандидатів в усиновителі (прийомні батьки чи опікуни). 

Слідкуйте за новинами УМПД у соціальних мережах у Facebook, Instagram. та Telegram.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору