Дата публікації:

ЗАЯВА ЧЛЕНІВ «УКРАЇНСЬКОЇ МЕРЕЖІ ЗА ПРАВА ДИТИНИ»

Члени «Української мережі за права дитини» висловлюють глибоке занепокоєння через грубе порушення прав дитини та норм журналістської етики знімальною групою реаліті-шоу «Міняю жінку» українського загальнонаціонального телеканалу «1+1», який входить до медіаконгломерату «1+1 Media» та діями диреції Южноукраїнського Центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

У 6 випуску 15 сезону (https://cutt.ly/KhjibiP 1 год 5 хв сюжету) знімальна група та герої реаліті-шоу залучили до знімального процесу неповнолітніх вихованців Южноукраїнського ЦСПР, чим грубо порушили їхні права, а також норми моралі та Кодексу етики українського журналіста.

У 18 випуску 14 сезону реаліті-шоу (https://cutt.ly/khjiWud 49 хв сюжету) зйомки також відбуваються на території закладу інституційного догляду та виховання дітей у м. Запоріжжя, що свідчить про системний характер порушення прав дітей-вихованців закладів.

Порушення прав:

Згідно статті 307 Цивільного кодексу, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода припускається, лише, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру. За малолітних та неповнолітніх дітей згоду повинні надати їх законні представники (батьки, опікуни, усиновлювачі).

Згідно постанови Кабінету міністрів України № 87 від 28 січня 2004 року, Центр соціально психологічної реабілітації дітей – заклад соціального захисту, що створюється для тривалого (стаціонарного) або денного перебування дітей віком від 3 до 18 років, які опинились у складних життєвих обставинах, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги. Натомість, залучення вихованців до зйомок передачі із вище вказаним сенсовим навантаженням, порушує права вихованців, та завдає їм психологічної та емоційної шкоди. Адже, даючи відповіді на питання учасників реаліті-шоу діти автоматично визнають те, що їхнє життя відрізняється від дітей, які живуть і виховуються в сім’ях значно нижчим рівнем якості.

На директора Центру серед іншого покладені такі обов’язки, як захист особистих та майнових прав дітей. Натомість, залучення дітей до участі в зйомках завдає їм додаткової психолгічної травматизації та порушення їхніх прав.

Порушення журналістської етики

Інформаційний посил, з яким герої реаліті-шоу залучили дітей до зйомок також є глибоко неетичним, оскільки діти сім’ї-учасниці випуску після відвідин закладу мали б стати більш вдячними і мали б почати більше цінувати те, що мають у своїй сім’ї на контрасті із «знедоленими» вихованцями Центру.

Залучення вихованців ЦСПР до участі у телепередачі порушує наступні норми Кодексу етики українського журналіста:

  1. Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини. При цьому не виключається його право на журналістське розслідування, пов’язане з тими або іншими подіями і фактами, якщо суспільна значущість інформації, яка збирається і поширюється журналістом, є вищою, ніж приватні інтереси особи.
  2. Ніхто не може бути дискримінований через свої стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики.
  3. Журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми. Журналіст та редактор повинні мати обґрунтовані підстави для висвітлення приватного життя неповнолітньої особи (осіб) та дозвіл на це від її батьків чи опікунів. Неприпустимим є розкриття імен неповнолітніх (або вказування ознак, за якими їх можна розпізнати), які мали відношення до протизаконних дій, стали учасниками подій, пов’язаних із насильством.

Ми закликаємо

Уповноваженого Президента України з прав дитини та Комісію з журналістської етики звернути увагу на ці кричущі випадки та закликати до відповідальності редакцію реаліті-шоу «Міняю жінку» за проведення зйомок з залученням неповнолітніх без згоди їхніх законних представників, а також керівництво закладів інституційного догляду та виховання дітей міст Южноукраїнськ та Запоріжжя за видачу дозволу на проведення зйомок на території ввірених їм закладів.

 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору