Дата публікації:

УМПД висловлює занепокоєння прийняттям Міністерством соціальної політики України наказу 23.05.2024  № 254-Н “Про внесення змін до деяких документів з питань усиновлення”

Наказ передбачає наступне:

  1. Внесення змін до Довідки про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виклавши її у новій редакції. У новій версії виключено абзац, який раніше містив підстави для отримання чи неотримання рекомендацій щодо можливості стати усиновлювачем. Також видалено інформацію про кількість дітей, їх стать і вік, стосовно яких надаються рекомендації щодо можливості стати кандидатом в усиновлювачі.  
  2. Скасування пункту 3 Вимог до оформлення висновку про можливість бути усиновлювачами, у якому зазначається вік, стать дитини, яку хотіли б усиновити заявники.
  3. Скасування пункту 3 Вимог до оформлення висновку про доцільність усиновлення та його відповідність інтересам дитини. Раніше цей пункт вимагав, щоб висновок включав інформацію про проходження підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з посиланням на документ, що підтверджує таку підготовку, а також рекомендації щодо усиновлення (вік, стать, кількість дітей, стан їхнього здоров’я). 

Фахівці УМПД висловлюють своє занепокоєння наслідками, до яких можуть призвести зміни. Зокрема, про це було заявлено ще на етапі проєкту наказу. 

30 травня 2024 року ГС “Українська мережа за права дитини” відправила лист-звернення на Міністерство соціальної політики України, де зазначила своє занепокоєння та окреслила свої думки щодо цього. 

Основні тези з листа-звернення: 

Маючи тривалий досвід проведення навчання кандидатів в усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі, соціального супроводу діючих сімейних форм виховання, фахівці УМПД вважають, що запропоновані зміни є маніпулятивними та спрямовані на недотримання найкращих інтересів дитини. 

Ці зміни спрямовані на розширення можливостей доступу кандидатів до дітей з метою розв’язання власних питань: не підлягати мобілізації, виїхати за кордон, повернутись до довоєнного способу життя з можливістю мандрувати іншими країнами тощо.

Постановою № 905, Кабінета Міністрів України, передбачено, що дохід усиновлювачів має складати один прожитковий мінімум на члена сім’ї плюс один прожитковий мінімум на кожну дитину, яку планується усиновити. Усиновивши дитину, усиновлювач приймає її у сім’ю на правах рідної доньки чи сина. В такому випадку щомісячна державна допомога не передбачається. Нівелювання висновку про можливість кандидатів бути усиновлювачами їх фінансової спроможності утримувати усиновлених дітей суперечить згаданій вище нормі постанови та може погіршити становище дитини після усиновлення.    

Відсутність у висновку обмежень щодо віку, статі, кількості дітей та стану їх здоров’я призведе до значного збільшення навантаження на спеціалістів ССД, оскільки їм доведеться показувати анкети всіх дітей, які перебувають на обліку. Це може паралізувати їхню роботу.

Фахівці також відзначають відсутність ґрунтовного аналізу проблем, з якими стикаються кандидати в усиновлювачі, та не винесення проєкту акту на публічні консультації. Очевидним прогнозованим результатом таких змін стане збільшення кількості усиновлених дітей, проте родини усиновлювачів є досить закритими з погляду комунікації зі службами у справах дітей та соціальними службами. Це створить високий ризик зловживань стосовно дітей та збільшення кількості вилучень дітей з таких родин та розусиновлень.

З огляду на це, фахівці УМПД,  на підставі статті 5 Конституції України, пункту 4, 6 частини 1 статті 21 Закону України Про громадські об’єднання, вимагають  виносити проєкти наказів в площину публічних обговорень (консультацій) та здійснювати ризик-аналіз наслідків запропонованого рішення для дітей, в найкращих інтересах яких ці зміни мають запровадитись. 

Для детальнішого ознайомлення додаємо лист-звернення УМПД до Міністерства соціальної політики від 30.05.2024

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору