Дата публікації:

УМПД звертає увагу посадовців на порушення прав дітей, постраждалих від конфлікту в Україні!

Українська Мережа за Права Дитини звертає увагу на порушення прав дітей, які постраждали внаслідок військового конфлікту на Сході України

5 квітня 2017 року Кабінет Міністрів України на своєму засідання затвердив Постанову «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів», яка порушує Конвенцію ООН про права дитини.

Тож Українська Мережа за Права Дитини звернулася до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Верховної Ради України Артура Палатного щодо порушення прав дітей, які постраждали внаслідок військового конфлікту на Сході України.

Хоча Постанова на засіданні Уряду була затверджена 5 квітня, її повний текст досі не опубліковано на сайті Кабінету Міністрів України.

Постанова визначає однією з обов’язкових умов надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, подання, разом з іншими документами,  заяви про вчинення кримінального правопорушення щодо дитини та витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження.

Українська Мережа за Права Дитини вважає, що передбачені умови суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, які застосовуються до держав-учасниць у випадку збройних конфліктів і стосуються дітей, зокрема Конвенції ООН про права дитини та Закону України «Про охорону дитинства».

Оскільки  запропонована у Постанові процедура призведе до повторної травматизації дітей, які вже постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, переважна більшість батьків будуть відмовлятися від подання зазначених заяв, щоб не погіршувати стан психіки дітей.

За інформацією Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), від конфлікту на Сході України постраждало  580 тисяч дітей. За даними фонду, третина з цього числа, а це 200 тисяч дітей, потребують термінової психологічної допомоги.

У разі вступу у законну силу вищезгаданої Постанови кількість дітей, які визнані постраждалими внаслідок військового конфлікту в Україні, буде суттєво зменшена, що є прямим порушенням прав дітей в Україні та Конвенції ООН про права дитини.

Українська Мережа за Права Дитини вимагає спростити порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, та передбачити надання зазначеного статусу дитині у разі безпосереднього перебування на території, де в той час відбувалися воєнні дії, або на території, яка перебувала під обстрілом бойовиків.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору