Дата публікації:

14-річна Юля з мамою виїхали з-під окупації на Херсонщині через 2 роки — коли брат повернувся з полону

Тільки-но Романа* звільнили за обміном військовополоненими, він кинувся рятувати з-під окупації на Херсонщини молодшу сестричку і маму. Родина возз’єдналася через довгих два роки – допомогли Українська мережа за права дитини, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та БО «Допомагаємо виїхати» (Helping to Leave).

Невдовзі після широкомасштабного вторгнення Юлін* старший брат, військовий, потрапив у полон. Тоді ще 12-річна дівчинка з мамою залишилися на окупованій Херсонщині без змоги виїхати.

Потяглися два довгі роки розлуки.

Юля навчалась у школі за російською програмою. Її мама працювала різноробом. Грошей на життя майже не вистачало. За словами жінки, виживала з дитиною за допомоги друзів.

Село патрулювала поліція окупаційної влади. У порожніх будинках – мешканці яких виїхали, рятуючись від війни – оселилися російські військові. В будь-який момент до жінки з донькою могли навідатися небажані «гості». Більшість односельців жили в страху.

…На початку 2024 року брат Роман повернувся на територію вільної України за обміном військовополоненими. Й одразу звернувся до нас з проханням допомогти вивезти з тимчасово непідконтрольної уряду України частини Херсонської області сестру з мамою.

Сьогодні пізно ввечері потяг з ними прибуває до Києва. Юля, Роман та їхня мама будуть знову разом. Поїдуть на Миколаївщину до родичів – відновлюватися, починати нове життя.

*Імена героїв допису змінено з міркувань безпеки родини.

===

«Шлях додому» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини, Офіс Омбудсмана України.

Долучайтеся до проєкту «Шлях додому» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ПІДТРИМАТИ НАС на цій сторінці:

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору