Дата публікації:

17-річного Руслана встигли вивезти з-під окупації до його повноліття

Дякую вам, що встигли вивезти мого сина з-під окупації до його повноліття», – такі слова команда проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» почула від мами 17-річного Руслана. Його поверненню з тимчасово непідконтрольної українському уряду частини Херсонської області на територію вільної України посприяла Українська мережа за права дитини та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Моя сім’я потрапила в скрутне становище. Чоловік, якого мобілізували до ЗСУ 2014 року, загинув, захищаючи Батьківщину, 2020-го в Донецькій області, і я залишилася одна з двома дітьми», – розповідає мама Руслана.

Ще до початку широкомасштабного вторгнення, після смерті свого батька, хлопець поїхав до бабусі на Херсонщину, там вступив до ліцею і навчався. Після 24 лютого 2022 року містечко швидко потрапило під окупацію. Руслан не мав змоги виїхати, адже неповнолітній, бабуся також не могла поїхати з онуком – через онкологічне захворювання.

Невдовзі до їхнього дому прийшли представники школи і сказали, щоб дитина ходила на уроки, а також – щоб отримала російський паспорт. Руслан відмовився. Тож згодом його почали змушувати пройти комісію, аби поставити на військовий облік…

Мама Руслана вчасно звернулася до нас по допомогу. І ми встигли врятувати хлопця – вивезли його з тимчасово окупованої території до 18 років.

Вчора Руслан перетнув кордон з Україною. Сьогодні вранці сім’я возз’єдналася: через понад два роки розлуки мама обійняла вже зовсім дорослого сина.

Ім’я дитини змінено з міркувань безпеки інших членів сім’ї.

===

«ШЛЯХ ДОДОМУ» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Офіс Омбудсмана України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

На 11.03.2024 в межах проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» на територію вільної України повернулося 73 дитини, депортованих в рф або примусово переміщених на тимчасово окуповані території.

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ▪️ПІДТРИМАТИ НАС▪️ на цій сторінці:

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору