Дата публікації:

6-річний хлопчик повернувся до батьків: третину свого життя він прожив в окупації з бабусею й дідусем

У травні Максимкові* виповниться шість років. Два з них він прожив під окупацією з дідусем і бабусею.Та нарешті хлопчик повернувся до батьків. Цьому посприяли Українська мережа за права дитини (УМПД) та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У січні 2022 року мама Максима після декретної відпустки влаштувалась на роботу, хлопчика не було з ким залишати вдома, і його відвезли до бабусі й дідуся у Запорізьку область. Через певний час тато планував піти у відпустку і забрати дитину назад. Але так не сталося – почалася війна і село потрапило під окупацію.

«А оскільки мій чоловік військовий, мені порадили теж не їхати, – розповідає мати хлопчика. – А потім вже і я стала військовою, моя цивільна посада перейшла в інший розряд».

Думали, що війна скоро закінчиться, але – ні.

Бабуся вивозити онука боялась, адже майже в кожному селі були численні російські блокпости, та ще й здоров’я підводило.

«Я шукала в інтернеті допомогу, телефонувала. Спочатку безрезультатно. Та якось прочитала, що вдалося вивезти дітей з окупованих територій», – продовжує мама Максима.

Зрештою жінка звернулася на 1548 – Гарячу лінію Мінреінтеграції.

«І мені дали ваш номер телефону», – таким чином ми дізналися про Максима.

Це був особистий номер Наталії Ємець, начальника відділу у справах депортованих та санкційної політики Директорату захисту прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії, Міністерства, людини, з якою УМПД працює в проєкті з повернення дітей.

Пані Наталія скерувала жінку до Анастасії Халіулової, фахівчині соціальної роботи і співкоординаторки проєкту «Шлях додому», і вони розробили план дій і маршрут, яким Максим з бабусею мали приїхати на територію вільної України. Так само Анастасія супроводжувала і підтримувала їх в дорозі.

…Вчора бабуся з онуком зустрілися з його батьками. Родина щаслива.

*Ім’я дитини змінено з міркувань безпеки всіх членів сім’ї.

Українська мережа за права дитини реалізує масштабний проєкт ДІТИ UA: МІСІЯ – ПОВЕРНЕННЯ, спрямований на пошук та повернення додому дітей, примусово переміщених у рф або на тимчасово окуповані території України. Його частиною є проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ», який здійснюється у партнерстві з Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Офіс Омбудсмана України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ▪️ПІДТРИМАТИ НАС▪️ на цій сторінці:

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору