Дата публікації:

Анастасія Степула, радниця з адвокації УМПД, відвідала Ukraine Recovery Conference у Берліні

 

11-12 червня у Берліні відбулася Конференція з відновлення України – Ukraine Recovery Conference (URC2024). Це щорічний політичний захід найвищого рівня з початку російського повномасштабного вторгнення в Україну, присвячений сталому відновленню і тривалій реконструкції та відбудові нашої держави. Це перша конференція, яка відбулася на території Європейського Союзу, і це надзвичайно важливо для України.

“Україна виконала всі кроки, які ми визначили.  І саме тому ми вважаємо, що ЄС повинен розпочати переговори з Україною про вступ вже до кінця цього місяця”, —  акцентувала Урсулу Фон дер Ляєн, Глава Єврокомісії.

Попередні дві конференції відбулися у Лондоні та Лугано (Швейцарія). Цьогорічна конференція відображає усі 7 принципів Лугано, які були закладені 2 роки тому для відновлення України: партнерство; спрямованість на реформи; прозорість, підзвітність, верховенство права; демократична участь; залученість багатьох стейкхолдерів; гендерна рівність та інклюзія; сталий розвиток.

Головна мета URC2024  мобілізувати міжнародну підтримку для відновлення, відбудови, модернізації України, залучаючи до цього державну допомогу та інвестиції приватного сектору. Особливий акцент на участі громадянського суспільства у процесі відбудови, тому важливо, що серед запрошених учасників були не лише лідери урядів країн, міжнародні організації, бізнес, але й громадські організації. Дводенну подію також відвідала Анастасія Степула, радниця з адвокації УМПД.

Основними блоками для обговорення на URC2024 були:

  • бізнес-вимір — залучення приватного сектору для відбудови та економічного зростання;
  • людський вимір — соціальне відновлення та людський капітал для майбутнього України;
  • місцевий і регіональний вимір — відновлення громад і регіонів;
  • ЄС – Євроінтеграція та дотичні до цього реформи. 

Ukraine Recovery Conference  також має на меті продемонструвати прогрес українських реформ в контексті економічної стійкості і процедури входження України у ЄС. Одним з ключових питань для України є впровадження реформи ДІ. Реформа догляду та підтримки дітей визначена Урядом України стратегічним національним пріоритетом. Вона має важливе значення для збереження та розвитку людського капіталу та забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні. 

Оскільки реформа ДІ стосується усіх сфер життя суспільства (вступу у ЄС, бізнесу, людського капіталу, місцевого та локального вимірів), вона звучала побіжно у різних блоках конференції. Фактично реформа ДІ є наскрізною для всіх сфер відновлення України. Для нашої держави дуже важливо, щоб відновлення було гуманістичним і у процесі модернізації не відбудовувалися інституційні заклади, щоб бізнеси інвестували у створення інклюзивних просторів, а не у будівництво нових інституцій. 

Напередодні УМПД  з Human Rights Watch заявили, що іноземні уряди повинні скористатись можливістю проведення Міжнародної конференції з питань відновлення України, що відбудеться 11-12 червня 2024 року, для забезпечення ресурсів на захист і реалізацію прав дитини.

Фото: з відкритих джерел

Подію відвідали в межах проєкту «Шлях у майбутнє». Проєкт реалізується Українською мережею за права дитини за підтримки Фонд “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії, Швеції та Естонії.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору