Дата публікації:

«Батькам і дітям потрібно надати психологічні інструменти плекання стійкості», –  Тетяна Журавель, виконавча директорка ГО «ВГЦ “Волонтер”»

Громадську організацію «Всеукраїнський громадський центр “Волонтер”» зареєстрували у 1998 році. Але почала вона працювати за рік до того – на базі Київського туристичного клубу «ДЮК-78» зібралась група молодих людей для реалізації своїх суспільно-корисних ідей.  

Вже 25 років у ВГЦ «Волонтер» реалізують проєкти захисту прав дитини, розвитку батьківського потенціалу, а також популяризації волонтерства, активної життєвої позиції серед дітей та молоді. З 2014 року, від початку війни з рф, організація почала втілювати ряд  ініціатив на сході країни, що стосувалися лідерства, підтримки сімей, які виховували дітей, перебуваючи на лінії розмежування.

«Але події, які сталися 24.02.2022 року, перевернули наше життя, багато пріоритетів змінилось, – говорить Тетяна Журавель, виконавча директорка ГО «ВГЦ “Волонтер”.  – Після повномасштабного вторгнення перед нами та нашими партнерами постали серйозні завдання: надати психологічну допомогу і підтримку якомога більшій кількості дітей, батьків, фахівців. На час розгортання ініціативи, у березні, більшість з команди нашої організації була в евакуації, бо працівники проживають у Києві та Київській області (м. Ірпінь). Переживши евакуацію під обстрілами, побувши у зоні бойових дій, ми відчули, що на часі саме психологічна підтримка. Потрібно відпрацювати пережите, аби жити далі. Тож, ми вирішили створювати групи підтримки в онлайн-форматі, єдиному доступному на той час. В основу програми поклали доказовий метод психології та психотерапії – когнітивно-поведінкове втручання (КПВ)».

11 березня 2022 року організація підписала угоду з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та почала втілювати спільний проєкт психологічної підтримки «Поруч». Він покликаний допомогти сформувати психологічну стійкість дітей, батьків, осіб, які їх замінюють, та фахівців, які з ними працюють.

За місяць організація масштабувалася та залучила 220 психологів для проведення груп підтримки. До травня вони працювали в форматі онлайн, а потім почали   збирати групи для проведення офлайн-зустрічей, зокрема у просторах Точок СПІЛЬНО. Працювали за  програмою «Діти і війна: навчання технік зцілення», що була розроблена міжнародною організацією CHILDREN AND WAR FOUNDATION для психологічної допомоги дітям в часі війни.  

«Проаналізувавши мапу нашої діяльності, бачимо, що за консультаціями до нас звертаються з різних куточків світу: Україна, Бельгія, Велика Британія, Греція, Кенія, Нідерланди, Німеччина, Польща, Туреччина, – звідусіль, де є українці, які змушені були  евакуюватися, тікаючи від війни, і розсіялися по світу. Одна з наших учасниць, Мар’яна, яка виїхавши за кордон та не знаючи, як жити далі і що робити, долучилася до наших груп підтримки, знайшла відповіді на свої запитання і зрозуміла, що вона не одна зі своїми страхами та переживаннями, навчилася техніці підтримки себе і дитини…», – говорить пані Тетяна.

Мар’яна з сином. Фото ЮНІСЕФ

Станом серпень, 2023, проєктом «Поруч» охоплено майже 42000 дітей, батьків та фахівців, які працюють з дітьми. Також психологи почали проводити індивідуальні консультації, на які можна зареєструватися онлайн. Консультації безоплатні та  доступні для дітей і батьків / осіб, які їх замінюють.

«Чим більше ми зараз надамо нашим дітям та їхнім батькам різноманітних психологічних інструментів для плекання стійкості та подолання негативних наслідків впливу війни, –  тим  краще збережемо нашу націю для відновлення після перемоги та розквіту, до якого ми всі прагнемо!», – висловила думку Тетяна.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору