Дата публікації:

Через 2 роки життя в окупації 16-річний Ілля повернувся до мами та дідуся

Влітку киянину Іллі виповниться сімнадцять. Понад два роки він провів в окупації – в розлуці з найріднішими: мамою, дідусем. Поверненню хлопця на територію вільної України сприяла Українська мережа за права дитини та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

На початку березня дідусь Іллі прийшов до Мінреінтеграції з проханням – допомогти вивезти онука з тимчасово окупованої частини Запорізької області. Напередодні широкомасштабного вторгнення онук з бабусею поїхав туди до іншої бабусі в гості. Дідусь розповідав про затишний будинок в маленькому містечку, де любила бувати родина.

Родичі, які опинилися під окупацією, два роки чекали, що цю територію ось-ось буде звільнено. Разом з тим вони весь час шукали можливість виїхати й вивезти звідти дитину. Мама хлопчика, жінка з інвалідністю, не могла поїхати по сина. Зрештою Іллю погодилася супроводжувати додому добра знайома сім’ї. Але вона захворіла, і виїзд безліч разів переносився Після звернення дідуся фахівці проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» знайшли спосіб вивезти Іллю з небезпеки.

Сьогодні потяг «Ковель – Київ» привіз юнака додому. Біля вагона його зустрів дідусь…

*Ім’я хлопця змінено з міркувань безпеки його родини.

У березні і на початку квітня в межах проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» на територію вільної України повернулося 14 дітей: 10 дівчат і 4 хлопчики. Усіх їх було вивезено з тимчасово окупованої території – Херсонської, Донецької та Запорізької областей.

На 3 квітня 2024 року зусиллями фахівців проєкту і партнерських організацій було повернено дітей, депортованих в рф або примусово переміщених на тимчасово окуповані території.

===

«ШЛЯХ ДОДОМУ» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Офіс Омбудсмана України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору