Дата публікації:

Члени УМПД закликають Мінекономіки включити реформу ДІ на початковому етапі планування відновлення України 

UPD: сьогодні, 13 жовтня, отримали коментар від заступника міністра економіки Олексія Соболєва з приводу відсутності реформи ДІ в Плані. Реформа в План закладена, втім була пропущена під час підготовки презентації громадськості.

 «Так  і є. Невірно відібрали пункти для презентації. Але в плані є і була реформа ДІ з самого початку. Мало того, цей пункт проговорювалось з Єврокомісією. Міністерство соціальної політики  подало всі вхідні дані. Реформа передбачається і стосується як дітей, так і дорослих. Вона і так включена», – повідомив Олексій Соболєв. 

Українська мережа за права дитини схвалює  визнання помилок і  від імені 25  членів-організацій, що підписались під зверненням підтримує включення  реформи Деінституціалізації в План відновлення України. Чекаємо на повний  документ і готові всебічно сприяти, надавати консультації та підтримувати процес реалізації реформи.

Організації члени громадської спілки  «Українська мережа за права дитини» закликають включити реформу деінституціалізації у план відновлення України на сьогоднішньому етапі.

«Україна зараз перебуває на фінальному етапі розробки плану відновлення коштом інвестицій ЄС. Уряд має подати план розподілу 50 млрд євро. І в усіх  розділах документа відсутні інтереси дітей, при позначеній важливості людського капіталу. Весь соціальний профіль представлений тільки двома темами: екологія та питання гендерної рівності», – розповідає Анастасія Степула, адвокаційниця ГС «Українська мережа за права дитини».  

Після презентації у Києві Плану відновлення України для громадських організацій 12 жовтня, Анастасію Степулу здивувала одна з тем обговорення на заході:

«Якимось чином нішева тема харчування в дитячих закладах включена до плану розподілу коштів вже на цьому етапі, а комплексна та фундаментальна реформа, яку вимагає ЄС для процесу євроінтеграції – ні».

12 жовтня до Міністерства економіки України та усіх авторів Ukraine Facility було спрямоване колективне звернення членів УМПД, де посадовців закликали:  

1. Включити реформу деінституціалізації в документ вже на етапі макроекономічних рішень – така фундаментальна, комплексна і багатовекторна реформа має бути включена на початковому етапі планування разом з іншими реформами, що вимагаються ЄС задля євроінтеграції України.

2.  Враховувати, що реформа ДІ – інвестиція в людський капітал і має принциповий вплив на перспективу економічного зростання України. Потенціал позитивного впливу на економіку після реалізації реформи ДІ є таким, що домінує над питаннями гендерної рівності, закладеними в план, та реформи охорони довкілля.

3.  Закласти фінансування реалізації реформи ДІ та розвитку супутніх сервісів в Ukraine Facility, як тої що є економічно вигідною і оптимізаційною у стратегічній перспективі. Існують докази того, що витрати на профілактику соціального сирітства (послуги для сімей, які потрапили в складні життєві обставини через бідність, хвороби, залежності,  педагогічну неспроможність, розлучення, інші причини) в перспективі окупаються у співвідношенні 1:9, тоді як фінансування альтернативних форм виховання у родині та громаді для дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування окупаються в співвідношенні 1:1. Витрати на утримання інтернатних закладів є дорогими, а також неефективними та шкідливими як для самої дитини, так і для її сім’ї та суспільства в цілому.

4.  Зважати, що кожен пункт плану відновлення України залежить від демографічних показників, а добробут, реалізація прав та інтересів українських дітей є фундаментальною частиною  процесу демографічного зростання. Нехтування інтересами дітей в плануванні України майбутнього означає, що українські діти можуть стати людським капіталом інших країн світу. 

Нагадуємо, що 27 вересня ГС «Українська мережа за права дитини» стала учасником круглого столу «Побудова прозорого та інклюзивного EU Facility для України» у Брюсселі.  Де під час обговорення питань щодо формування плану відновлення і відбудови України Анастасія Степула наголосила на важливості включення всіх ключових реформ у цей план, а не обмежуватися окремими напрямками. 

Довідково: Ukrainian Facility (Український фонд) — чотирирічна програма фінансування ЄС на відновлення України із загальним бюджетом у 50 млрд євро для втілення заходів протягом 2024 – 2027 років. Створення цього фонду було анонсовано на міжнародній Конференції з відновлення України, яка проходила 21-24 червня у Лондоні.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору