Дата публікації:

«Депортація – це жахливий злочин рф проти наших дітей і наслідок нереалізованої реформи деінституціалізації», – Дар’я Касьянова

МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ уклали сьогодні Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та Громадська спілка «Українська мережа за права дитини».

Дмитро Лубінець, керівник Офіс омбудсмана України, і Дар’я Касьянова, голова правління Мережі, завіривши документ своїми підписами, поділилися думками про важливість угоди.

«Мені дуже приємно підписати окремий Меморандум з Дар’єю Касьяновою особисто і з її громадською організацією, тому що у нас небагато громадських організацій, які фізично можуть повертати українських дітей з тимчасово окупованої території України й з території російської федерації, – сказав Дмитро Лубінець. – Це непроста робота, про яку не можна говорити в деталях публічно, щоб не переривати ті процеси, які є.

Окремо хотів би подякувати за ту велику роботу, яка вже була пророблена, і сподіваюсь, буде пророблена в майбутньому. Дуже вам дякую».

Дар’я Касьянова зробила акцент ще на одному пріоритетному напрямку співпраці:

«Українській мережі за права дитини важливо продовжити роботу з повернення дітей, а також – реформу деінституціалізації. Адже тільки Офіс омбудсмана сьогодні має реальний мандат заходити в інтернатні заклади України, аби розуміти, що відбувається там з дітьми. На жаль, навіть міністерства цього не можуть робити, і громадські організації. Тому наша мета – об’єднання навколо захисту прав дітей, які зараз без батьківського піклування перебувають в інтернатних закладах.

А депортація, на жаль, результат. Ми розуміємо, що діти, які були депортовані чи незаконно переміщені, – це наслідок нереалізованої реформи деінституціалізації. Тому зараз, в таких екстремальних умовах, ми робимо те, що мали б зробити давно».

Крім цих двох напрямів співпраці УМПД й Офісу омбудсмана, Меморандум містить такі:

  • Проведення спільних освітніх, навчальних заходів щодо захисту дітей та забезпечення їх прав для фахівців сфери охорони дитинства, дітей та молоді, їх законних представників, представників неурядового сектору, які працюють з дітьми та сім’ями, що перебувають у складних життєвих обставинах.
  • Проведення спільних досліджень у сфері охорони дитинства задля запобігання порушенню прав дитини та поновлення порушених прав.
  • Взаємний обмін інформацією та матеріалами про дітей, які потребують захисту.
  • Здійснення спільних моніторингових візитів в заклади інституційного догляду та виховання дітей, а також в альтернативні форми догляду.
  • Документування злочинів, скоєних проти дітей під час військової агресії російської федерації проти України.
  • Налагодження взаємодії з громадянським суспільством в питаннях захисту прав дітей тощо.

ПРОЄКТ «ШЛЯХ ДОДОМУ»

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору