Дата публікації:

«Діти з окупованих територій мають величезну травму, ми маємо реабілітувати їх після повернення», –  Дар’я Касьянова.

27 лютого Центр громадянських свобод провів захід «Примусове переміщення та депортація українських дітей до російської федерації: проблеми відповідальності та повернення» за підтримки USAID та Pact. На ньому виступила Дар’я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» та програмна директорка МБО «БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна».  

На заході обговорили огляд загальної практики переміщення та депортації дітей до рф, можливість повернення їх в Україну, які перешкоди є для цього сьогодні, а також роль в цій місії міжнародних організацій і окремих країн. 

«Коли ми зіштовхнулися з проблемою повернення дітей, то ми не розуміли, як це працює. Зверталися до різних міжнародних організацій, але вони відповідали, що не мають на це мандату. Існує також проблема з поверненням дітей, які проживають в інтернатах, адже їх переміщають в спеціальні табори на окупованих територіях. Всі ці діти бачили, як руйнували їхні домівки та як помирали їхні рідні, вони мають величезну травму, тому ми повинні допомагати їм в реабілітації після повернення в Україну», – розповіла Дар’я Касьянова.

Також серед учасників були представники посольств європейських країн, США, Великої Британії та громадських організацій, які працюють у сфері захисту прав дітей: ГО «Регіональний центр прав людини», БФ «Голоси дітей», нідерландської благодійної організації «Orphans Feeding Foundation», Центру прав людини «Альменда», Національного антикризового менеджменту (Білорусь). 

Нагадуємо, нещодавно дві сестри повернулися до батьків через 2 роки життя під окупацією на Луганщині. Вивезти дітей з тимчасово непідконтрольної території Луганської області допомогла Українська мережа за права дитини та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Загалом, завдяки зусиллям команди УМПД та партнерів з початку повномасштабного вторгнення вдалось повернути 164 дітей. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору