Дата публікації:

Дві сестри повернулися до батьків через 2 роки життя під окупацією на Луганщині

Майже два роки Поліна і Єлизавета*, яким сьогодні 14 і 16 років, не могли побачити маму – через війну. Сьогодні вони нарешті зустрілися. Вивезти дітей з тимчасово непідконтрольної території Луганської області допомогла Українська мережа за права дитини та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

На момент широкомасштабного вторгнення рідні сестри Поліна й Ліза жили з бабусею та дідусем у невеликому селі на Луганщині. Мама дівчат працювала в іншому місці, село швидко окупували, і вона не могла їх одразу вивезти.

За словами жінки, там, де залишилися діти, була «тиха окупація» – бойові дії не велися. Натомість у місті на території вільної України, в якому працювала сама, було досить небезпечно.

І все одно мама шукала варіанти, як вивезення доньок. Бабуся й дідусь їх супроводжувати не могли – мали доглядати 90-річну прабабусю. Тож шукали людину, яка зможе поїхати з дівчатами.

2022 рік Поліна й Ліза провчилися у школі з російською програмою – вибору не було. На початку наступного навчального року окупаційна влада почала тиснути на бабусю й дідуся: лякали, що позбавлять маму й тата дівчат батьківських прав, наполягали на оформленні опіки над онучками за російським зразком. Бабуся не хотіла цього робити. Крім того, дівчат почали розпитувати про батьків. Що вони могли сказати, якщо їх тато служить в ЗСУ?

І тоді мама звернулася по допомогу до УМПД. Незабаром вдалося знайшли і родичку, яка погодилася вивезти дівчат з-під окупації.

«Ми намагалися кілька разів їх вивезти, але були певні проблеми з оформленням документів, потім їх довго пересилали туди», – говорить Анастасія, фахівчиня соціальної роботи проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ».

Спільні зусилля дали свій результат – сім’я возз’єдналася. Поліна й Ліза нарешті з мамою і в безпеці

*Імена дітей змінено з міркувань безпеки родини.

На 24.02.2024 в межах проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» на територію вільної України повернулося 69 дітей

===

«Шлях додому» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини, Офіс Омбудсмана України.

Долучайтеся до проєкту «Шлях додому» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ПІДТРИМАТИ НАС на цій сторінці

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору