Дата публікації:

«Дітям потрібна родина, мама, тато та власні речі, особистий простір, самоідентифікація», – Вікторія Тищенко, керівниця БО «БФ “Волонтери: Дорослі-дітям”» 

Благодійна організація  «Благодійний фонд “Волонтери: Дорослі-дітям”» вже 10 років працює у Харківській області. Організація  входить до Громадської спілки «Українська мережа за права дитини» та поділяє цінності й місію УМПД.

«Головна проблема в Україні, це те, що існують інституційні заклади. Це вкрай невірно. Тому мета, ціль, завдання і вся діяльність нашої організації спрямована на створення відповідного сімейного середовища для кожної дитини, щоб вона зростала як особистість задля майбутнього нашої країни» – говорить керівниця організації, Вікторія Тищенко.

Десять років тому вона з активістами почали системно навідуватись до інтернатів. Намагалися підтримати дітей, які зростають без батьків.

У 2014 році з Луганської області був евакуйований інтернат до Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини «Зелений гай». Вікторія подумала тоді, що це непогано, бо ж діти усі  разом в безпеці, не на вулиці. Поряд з ними є вихователі, а вона з волонтерами допоможе додати позитивних емоцій малечі. Як і раніше вони привезли в подарунок дітям іграшки. 

«Тут ми познайомилися з дівчинкою, Катериною. Вона була дуже щаслива, коли отримала нову ляльку. Ми спитали, як вона її назве. У відповідь почули: “Сьогодні вона буде Гальою, а завтра може Настьою, а післязавтра Машою….”. Чесно, вона нас ошелешила. Чому так? «Бо це не моя іграшка, вона власність дитбудинку – говорить нам дівчинка – Сьогодні граюсь я і називаю її Галя, завтра вихователі дадуть її погратися іншій дівчині і та назве ляльку по-іншому”», – розповідає Вікторія. 

Після цієї розмови вона чітко зрозуміла, яким чином має допомогти дітям. Що їм у першу чергу потрібна родина, мама, тато та власні речі, особистий простір, самоідентифікація. 

«Катя була нашим “первістком”. Ми знайшли її маму в місцях позбавлення волі. Жінка звідти надсилала посилки для доньки, телефонувала. Завдяки нашому втручанню в їхню долю, Катя живе з мамою. Мама працює швачкою. Катя гарно навчається, займається танцями та боротьбою. Радіємо з того, що причетні до відродження родини. Завжди з ними на зв’язку та готові підтримати», – пригадує Вікторія. 

Тоді ж Вікторія остаточно переконалась – інституційна система сама прив’язує дітей до закладів, бо їхнім коштом виживає. Це робочі місця і найлегший шлях влаштування після порятунку дитини від недбалих батьків. 

«Останні чотири роки ми з командою однодумців руйнуємо систему, показуємо шлях до країни без інтернатів. Ми зберігаємо сім’ю для дитини та витрачаємо на це не аби які ресурси: як фінансові, так і людські. Не можемо зберегти – шукаємо нових батьків і підтримуємо їх. В нас є чітке розуміння, що соціальний супровід – це дієвий інструмент, але його термін повинен бути не менше трьох років, припиняти його потрібно поступово. І потім ці родини також повинні бути в полі зору служб», – додає Вікторія. 

З кожним роком стає усе більше людей, які підтримують реформу деінституалізації та розвиток сімейних форм виховання. У організації «Волонтери: Дорослі-дітям”» вже з’явились послідовники, які рухаються їхнім шляхом – у важкі часи підтримують родини чи готових взяти у свою сім’ю дитину. 

Один з таких випадків згуртування стався у селі Бригадирівка Ізюмського району Харківської області. Там волонтери викупили 15 будинків для багатодітних родин, у яких  виховується 78 дітей. В лютому 2022 року село дуже швидко опинилося в окупації. Вивезти родини було неможливо. 

«Ми страшенно за них переживали, але вони згуртувалися, допомагали не лише один одному, а й місцевим, чим довели нам правильність обраного шляху, додали впевненості та мотивації. Зараз село деокуповане. Життя налагоджується. Багато хто почав утримувати худобу, бо сусіди навчили. Ми радіємо разом з ними, пишаємося своєю спроможністю і мріємо про поширення свого досвіду по всій країні. Ми зберігаємо сімейні цінності, виводимо батьків на новий рівень», – згадує Вікторія.  

Фото: facebook.com/volontery.dorosli.dityam
ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору