Дата публікації:

«Дітям війни потрібно мати дитинство – безпечне, безтурботне і щасливе», – Наталія Церклевич, програмна директорка БФ «Голоси дітей»

Благодійний фонд «Голоси дітей» – один з 30 членів Громадської спілки «Українська мережа за права дитини». Сам фонд з’явився хоч і незаплановано, але повністю логічно, якщо подивитися на історії його співзасновників. 

Від самого початку збройної агресії росії проти України у 2014 році Олена Розвадовська проводила багато часу на Донбасі, надаючи гуманітарну допомогу місцевим мешканцям, переконуючи їх евакуюватися й шукаючи можливості для реабілітації постраждалих дітей. 

Олена працювала з людьми напряму, витрачаючи свої запаси та організовуючи збори для допомоги дітям. Згодом до неї почали звертатися міжнародні ініціативи, яким була потрібна допомога в написанні звітів із місця подій та консультування щодо потреб, на які варто спрямувати благодійні кошти.

Під час перебування на сході країни Олена Розвадовська познайомилася з журналістом, документалістом Азадом Сафаровим, який їздив українським сходом для створення фільму про війну. Та зустріч та спільні погляди щодо допомоги дітям обʼєднала їх в роботі над стрічкою «Будинок зі скалок» про дітей зі зруйнованого притулку, чиї долі змінилися за одну мить.

Азад і Олена хотіли не просто знайти розголос теми війни в Україні та за кордоном, а й зібрати прицільну допомогу для цих дітей. Тому створення фонду у 2019 році стало нагальною потребою. Так почалася історія «Голосів дітей».

Відтоді організація фокусувалася на наданні психологічної підтримки дітям, які постраждали від бойових дій і пережили травматичні події на сході України. Але з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну команді довелося дуже швидко масштабувати роботу, щоб працювати  на всій території країни. 

«Роботу команди фонду у перші три місяці повномасштабної війни можна описати як екстрене реагування, адже основним завданням було оперативне кризове консультування сімей із дітьми, які потребували цього найбільше. Також надання гуманітарної допомоги та евакуація родин зі сходу, де були найзапекліші бої», – розповідає  Наталія Церклевич, програмна директорка благодійного фонду «Голоси дітей». 

Наразі робота фонду розширилася та вона стала системнішою. Адже подолання наслідків війни – це довгий шлях. Саме тому команда «Голосів дітей» зосереджена на створенні постійних програм допомоги, які охоплюють різні потреби й формати. Наприклад, завдяки благодійним внескам, для підопічних дітей команда проводить заняття з арттерапії, надає індивідуальну психологічну допомогу, допомагають з лікуванням, яке необхідне внаслідок посттравматичного стресового розладу (ПТСР), розв’язують проблеми житла, навчання та інше.

З початку повномасштабної війни в Україні фонд надав фахову психологічну допомогу понад 10 000 дітям та гуманітарну – 14 542 родинам. Фонд має 14 осередків і онлайн-лінію безкоштовної психологічної підтримки. У фонді працює близько 80 психологів, психіатрів та психотерапевтів. 

Також успішним результатом роботи команди «Голоси дітей» є стрічка «Будинок зі скалок» – її номінували на вручення премії «Оскар» у номінації «Найкращий документальний короткометражний фільм». Це стрічка про дітей з притулку прифронтового містечка. У їхні життя увірвалось одразу дві війни: одну розпочала росія, іншу – батьківська нелюбов.

Фільм розповідає про життя в Лисичанському центрі психо-соціальної реабілітації, де група соціальних працівників намагається створити безпечний простір для проживання дітей, поки державні органи та суди вирішують подальшу долю дитини та її сім’ї.  

YouTube planetakino @Будинок зі скалок – офіційний тизер“:

До річниці повномасштабного вторгнення фонд видав унікальну книжку – «Війна голосами дітей». У ній зібрано близько 100 емоційних цитат, які демонструють парадоксальний погляд дітей на війну. Слова малечі проілюстрували ілюстратори Нікіта Тітов, Сергій Майдуков, Олександр Грехов, Ірина Вале, співачка Джамала та її син Рахман, співак Святослав Вакарчук, шеф-кухар Євген Клопотенко та інші українські та закордонні художники. 

«Цією книгою ми хочемо продемонструвати Україні та світові креативність та стійкість українських дітей. Аби їхні голоси зазвучали на весь світ та привернули увагу до проблеми дитинства під час війни. Команда фонду вже презентувала книгу на засіданні культурного комітету Європарламенту, у штаб-квартирі ОБСЄ та у посольствах України в Європі», – розповіла Наталія.  

«Голоси дітей» – стали організацією, якою рухає ідея, що дітям війни потрібно мати дитинство – безпечне, безтурботне і щасливе.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору