Дата публікації:

«Допомагаючи іншим, ми відродилися та стали міцніші, професійніше», – Наталія Зуєва, керівниця ГО «ВО “КЛАС”»

Громадська організація «Всеукраїнська організація “КЛАС”» є членом Громадської спілки «Українська мережа за права дитини». Її заснували у 1998 році у місті Алчевськ Луганської області. 

Усі проєкти та діяльність організації присвячені розвитку здібностей і захисту прав дитини та молоді. У 2014 році та у 2022, команда організації вимушена була  двічі змінити локацію – міста окупували російські військові.  ГО «Всеукраїнська організація “КЛАС”» перереєструвались у Києві та почала допомагати вимушеним переселенцям.  

«Ранок 24 лютого 2022 року змусив прокинутися від сну ще в більшому відчутті жаху. Все, що було в перші дні війни, то був не сон, хоча так хочеться, щоб наступне не було жахливою реальністю», – розповідає  Наталія Зуєва, керівниця  ГО «ВО “КЛАС”».

Вона пригадує, що усі в команді почали казати, що треба «рятувати життя дітей та людей!». Їм довелось одночасно виїжджати самим, шукати безпечні маршрути евакуації, засоби пересування та способи як допомогти іншим людям отримати цю інформацію. 

Наступним кроком в роботі організації було налагодження співпраці з місцевою владою на тих територіях, куди планувалася евакуація. Там з партнерами вони облаштовували безпечні та зручні місця перебування евакуйованих людей, які у стресі поспіхом були вимушені покинути свої домівки. 

У пріоритеті була допомога дітям-сиротам, дітям з інвалідністю, багатодітним сім’ям, студентській молоді, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, які були евакуйовані до Полтави та Пирятину в Полтавській області. Завдяки супроводу Всеукраїнської організації «КЛАС» та партнерів було евакуйовано 31 дитину-сироту, 3 дитячих будинки сімейного типу з міста Лисичанськ, Луганської області до міста Ізмаїл Одеської області.

«У Полтавській області ми почали відкривати дитячі безпечні простори, в яких психологи та інші спеціалісти надавали послуги з першої психологічної допомоги та підтримки, проводили структуровані заняття для дітей та молоді. За рік роботи ми надали психологічну підтримку 181 людині, – розповідає Наталія, – Окремо працювали психологи в укриттях: 45 особам допомогли прийняти рішення про евакуацію, супроводжували під час виїзду та допомагати адаптуватись у безпечному місці». 

За 2022 рік команда Всеукраїнської організації «КЛАС» спільно з партнерами та волонтерам роздали 2 916 продуктових наборів у громадах Луганської, Полтавської, Чернігівської областей. Зокрема, майже 500 дітей та батьків  в укриттях Сєвєродонецька забезпечувались гарячим харчуванням, а у Старобільську продукти отримували 102 дитини, у тому числі діти які живуть з цукровим діабетом.

«Це не просто цифри та кількість наданої допомоги. За цими цифрами стоять долі та навіть життя дітей та людей, яким ми допомогли, яких врятували. Цифри, які наснажують та дають сили крок за кроком рухатися далі. Ми як люди, як організація втратили все двічі – у 2014 та 2022, але допомагаючи іншим ми відродилися та стали міцніше, професійніше, бо нашою цінністю є Життя, Діти та Люди! За цей час ми співпрацювали з багатьма партнерами, міжнародними організаціями та фондами. Намагаємось і далі залучати кошти на покращення якості життя громадян України» – зазначає Наталія. 

Зараз організація дотримується своїх пріоритетних напрямків. За минулий рік відкрили молодіжний хаб при Полтавському національному педагогічному університеті ім. Короленка. У 2023 році завдяки проєкту «ВідНова.UA» почали створювати молодіжний центр в Пирятинській громаді Полтавської області. 

«Потрібно розвивати лідерські навички у молодих громадян України. Бо саме їм доведеться  відбудовувати  нашу державу на усіх рівнях після нашої перемоги», – зазначає Наталія. 

Крім цього у ГО «ВО “КЛАС”» допомагають родинам з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах. У проєкті СПІЛЬНО. Соціальні послуги фахівці організації забезпечують психосоціальну підтримку дітей. Там також працюють фахівець із соціальної роботи та психолог, які визначають потреби родин та допомагають розв’язати їхні проблеми.

«Саме в рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги ми маємо можливість підтримати й самі громади, підсилюючи старі соціальні послуги та працювати над розвитком нових послуг. Зараз у рамках цього проєкту ми реалізовуємо нову послугу у громаді — тимчасове перебування дітей з інвалідністю при Центрі надання соціальних послуг. Діти можуть перебувати під наглядом фахівця до 4 годин, поки батьки займаються власними справами», – розповідає Наталія. 

Наразі ГО «ВО “КЛАС”» разом з представниками громади працюють над приведенням цієї послуги у відповідність новому стандарту денного догляду.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору