Дата публікації:

Допомога в дії: перша група повернутих з депортації дітей пройшла психологічний інтенсив у Gen.Camp

Діти, повернуті УМПД з депортації та (або) окупації стали учасниками психологічного  інтенсиву освітньо-реабілітаційного табору Gen.Camp. 

Основна мета 10-денного інтенсиву – стабілізація емоційного стану дітей, навчання технік саморегуляції та опанування різних проявів травматичних реакцій, а також скринінг основних проблем для подальшої розробки кваліфікованих та ефективних протоколів системної психологічної допомоги дітям.

«Формат табору дає можливість в короткі терміни комплексно вплинути на всі сфери життя дитини, оскільки програма продумана таким чином, щоб дитина могла отримати багато різнопланових активностей протягом дня, які впливають на фізичну, емоційну і соціальну сфери. Окрім цього, в такому форматі ми маємо можливість реагувати “тут і зараз” на різні прояви травми в дитини і навчити її справлятись не в теорії, а буквально на практиці», – розповідає Вануі Мартиросян, психологиня Gen.Ukrainian.  

Фото Вануі  з особистого архіву.

Вона зазначила, що діти були включені в процес від самого початку і демонстрували зацікавленість. Особливо уважними вони були до навчання технік саморегуляції – одразу відчули, як саме це працює. Потім діти працювали над опануванням стратегії роботи з навʼязливими думками, різними емоційними станами, самодопомоги та допомоги іншим.  

 «Найважливіше – вони почали вірити в себе і в те, що вони дійсно можуть впливати на певні сфери свого життя і це додає сили», – розповідає Вануі. 

Психологиня зазначила, що діти, які пережили досвід депортації та окупації, мають  фонове відчуття небезпеки, недовіри та постійної напруги в тілі, наче їм постійно потрібно контролювати, що відбувається довкола і чи це не чинить загрози для них. Саме тому їм так потрібна психологічна допомога, що сприяє зниженню цих відчуттів і формуванню альтернатив. Але на це потрібен час і комплексні системні зусилля на всіх рівнях допомоги дітям. 

«Перша і загальна мета – дати дітям відчуття безпеки. Тільки тоді ми зможемо повернути їм віру в себе і позицію активних творців життя, а не виконавців інструкцій», – розповідає Вануі. 

Вона радить батькам дітей, які зіштовхнулись з подібним травматичним досвідом  – будити послідовними, дати дітям час і структуру, режим і передбачуваність. 

«Працюйте над створенням емоційно безпечного середовища шляхом опанування своїх власних емоцій і готовністю допомогти дитині пригадати навички саморегуляції, які вона вже знає. Це створюватиме відчуття контролю і безпеки», – пояснює Вануі. 

Нагадуємо, що 27 травня громадська спілка «Українська мережа за права дитини» підписала меморандум про співпрацю та партнерство з громадською організацією «Gen.Ukrainian».

«Системна психологічна реабілітація дітей з досвідом депортації та окупації – це нагальна потреба, з якою стикаються українські діти під час репатріації. Наразі є необхідність розробки уніфікованого та базованого на науково-доведених методах протоколу тривалої психологічної реабілітації і підтримки дітей», – додала Анастасія Степула, радниця з адвокації УМПД. 

Довідково: Gen.Ukrainian було створено у 2022 році для ментальної реабілітації дітей, які зіштовхнулись із жахіттями війни. Це освітньо-реабілітаційний табір для дітей, які переживають втрату одного або обох батьків. Зараз проєкт реалізується за підтримки фундації Олени Зеленської, але кожен охочий може підтримати його роботу донатом. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору