Дата публікації:

«Ми дуже унікальна організація в Україні, тому що працюємо на межі світсько- християнських проєктів», – Мар’яна Кащак, БО «Українська освітня платформа»

Благодійну організацію «Українська освітня платформа» (УОП) заснували у 2000 році, зараз вона є членом ГС «Українська мережа за права дитини» (УМПД) та  членом Міжнародної організації з захисту прав дітей FICE International. До кінця 2021 року організація була відома як «Львівська освітня фундація», а після ребрендингу та зміни назви – почала працювати на території усієї України. 

До 24 лютого УОП працювала у трьох напрямках. Один з них – проєкт «Громада для сім’ї», де супроводжували сім’ї в складних життєвих обставинах, займались створенням соціальних послуг на місцях та трансформацією закладів інтернатного типу. Загалом, за останні 13 років організація підтримала понад 1 200 000 дітей із сімей у кризі. 

З початку російсько-української війни заснувала волонтерський рух української молоді   «Будуємо Україну разом». Волонтери їздили по країні та відбудовували будинки, робили ремонти для сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Окрім цього, УОП дала старт соціальній майстерні WoodLuck у Львові і запустила рух добросусідства в Україні. 

«Ми дуже унікальна організація в Україні, тому що працюємо на межі світсько- християнських проєктів, з різними парафіями різних конфесій, впроваджуємо соціальне служіння на місцях. Це дуже класний місійний проєкт», – розповідає директорка УОП Мар’яна Кащак.

Після повномасштабного вторгнення, кардинально поміняли діяльність організації. Працівники УОП обдзвонили всіх партнерів, які могли опинитись в окупації. Пропонували евакуювати родини та надавали їм проживання й усе необхідне. 

«Для мене знаковим було те, що після евакуації, через певний час, партнери, колеги приїжджали до нас на навчання і показували ті смс-повідомлення, що ми направляли в перші дні. Дякували нам, що ми одні з перших турбувалися про їхню безпеку… Люди навіть зберегли ці повідомлення», – розповідає Мар’яна.

Також в УОП допомагала з першим поселенням, надавала людям медичну та гуманітарну допомогу, які евакуйовувалися на захід країни. З лютого 2022 року допомогли виїхати понад 10 500 особам,  також передали 3 000 тонни гуманітарної допомоги. 

Впроваджували проєкти із соціального та психологічного супроводу, створення мобільних бригад. Крім цього, вони створили шелтери для людей з постраждалих громад, а саме проєкт «Домівка», при парафіях відкрили багато центрів для людей з постраждалих громад. Понад 100 000 людей отримали тимчасовий прихисток. 

«Був у нас один стресовий момент, коли ми допомагали пастору з Маріуполя евакуйовувати дітей та сім’ї з дітьми. Це був його героїзм, ми просто підтримували, але в той момент, коли вивозили дітей та сім’ї з Маріуполя – це було щось неймовірне!!!», – згадує Мар’яна.

Вона пригадує й іншу історію про греко-католицького священника з Мелітополя (Запорізька область). Він категорично відмовився виїжджати. Адже не хотів залишати дітей та сім’ї, з якими він працював. Для підтримки якимось чином вдалось переслати йому гроші на банківську карту. Потім він надіслав зворушливий фотозвіт: він засіяв поля, щоб зібрати врожай, купив дві свині, щоб натушкувати та консервувати м’ясо, щоб люди мали, що їсти.   

«Слухаючи та переживаючи всі історії з різних міст, де є наші опорні точки, я просто захоплююся героїзмом та великим, щирим серцем людей!», – говорить директорка УОП Мар’яна Кащак.

Зараз благодійна організація втілює інноваційні соціальні проєкти, створює освітні програми для громадських лідерів та організацій. Працює у регіонах України через мережу опорних центрів у Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Київській, Сумській, Херсонській, Полтавській та Чернігівській областях.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору