Дата публікації:

«Ми їхали і молилися усім Богам…»: історія порятунку двох хлопчиків з-під окупації на Херсонщині

Наприкінці літа ще двох дітей – 14-річного Івана та 6-річного Сашка – вдалося вивезти на територію вільної України із тимчасово окупованої частини Херсонщини.

Небезпечну дорогу довжиною у вісім діб подолано завдяки зусиллям Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Українська мережа за права дитини.

Після смерті мами семирічного Івана взяв під опіку старший повнолітній брат Кирило. Піклувався про малого, як міг. Тітка Катерина, рідна мамина сестра, допомагала. Жили всі разом в невеликому місті.

Перед війною Кирило влаштувався в Херсоні на роботу, і коли окупували Херсонщину, не зміг повернутися додому. Та навіть після звільнення обласного центру дістатися рідного міста змога не з’явилася. Чоловік звернувся по допомогу в місцеву службу у справах дітей, яка встигла евакуюватися на початку повномасштабного вторгнення. Саме запит про возз’єднання офіційного опікуна з дитиною отримали ми від ССД. А поки про Івана дбала Катерина – Кирило оформив на неї доручення про річну опіку над молодшим племінником.

Але незабаром у Кирила сталися зміни в особистому житті, він вирішив залишитися в Херсоні, і вони на родинних зборах вирішили, що офіційним опікуном Івана стане тітка.

Тим часом Катерині й Івану довелося двічі міняти домівку.

14 грудня 2022 року внаслідок прямого потрапляння було знищено їх будинок. На щастя, вони ховалися від обстрілу у підвалі. Змушені були переїхали до двоюрідної сестри Катерини – Євгенії.

Далі – гірше. Коли підірвали Каховську ГЕС, будинок Євгенії підтопило. Вода в ньому стоїть і досі. Тому звідти обидві родини вирятовувалися в іншу частину міста, незайману повінню: друзі, які евакуювалися раніше, дозволили їм пожити в своїй квартирі.

Зрештою ми дізналися, що Євгенія з чоловіком виховували 6-річного онука Олександра – його мама, на жаль, давно не дбала про сина. І до вивезення Івана додався ще один кейс: допомогти виїхати з ТОТ бабусі, дідусю і дитині під опікою – Сашкові. З оформленням опіки на Євгенію посприяла місцева ССД, яка попередньо ухвалила рішення про позбавлення мами хлопчика батьківських прав.

…Дорослі, які вирішили вивезти своїх дітей з-під окупації, кажуть:

«Два роки ми перебували ніби в ув’язненні – людей не бачили, нікуди не виїжджали. Якраз за тиждень до нашого виїзду в місто зайшли російські війська. Його закрили, а потім в місто зайшли кадирівці. Ми навіть на вулицю не виходили…

Ми їхали вночі через Маріуполь, бачили всі ці жахи. Потрапили під обстріл. Уламки летіли на автівку. Їхали і молилися усім Богам…»

Хвалити Бога, Іван і Сашко з рідними безнапасно дісталися Києва, днями поїдуть на Закарпаття, де є змога їх прийняти й поселити. Вже там Катерина оформить документи, аби стати законним представником племінника.

У хлопців попереду новий етап життя. Дев’ятикласник Іван знайде у школі нових друзів, Сашко ще рік готуватиметься до школи.

= = =

Проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ» спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на тимчасово окуповані території України, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDSМедійна ініціатива за права людини.

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви. Тисніть кнопку  ПІДТРИМАТИ НАС – і зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

Шлях додому

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору