Дата публікації:

Наслідки війни: де дітям надають безоплатне лікування та реабілітацію 

За даними офісу Генерального прокурору, з 22 лютого 2022 року по 26 березня 2024 року через обстріли та воєнні дії було поранено 1 264 дитини. Це тільки зареєстровані випадки. ГС «Українська мережа за права дитини» зібрала список організацій, які допомагають зараз сім’ям з лікуванням та реабілітацією дітей.   

Грошова та інша допомога – СОС Дитячі Містечка Україна

У програмі «Поранені діти» батьки чи опікуни можуть оформити допомогу у розмірі
11 000 гривень. Кошти виплачуються один раз на кожну дитину, яка була поранена – отримала ушкодження здоров’я, одержані від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння під час російського вторгнення в Україну. Таку підтримку вже отримали майже 500 дітей.

Щоб подати заявку на отримання грошової допомоги потрібно заповнити реєстраційну форму.

Крім того, МБО «БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна» забезпечує:

  • реабілітацію у найкращих профільних закладах країни;
  • допомогу з ліками та засобами реабілітації;
  •  медичне обстеження;
  •  психологічну та логопедичну допомогу;
  • онлайн-заняття з навчальної програми;
  • гуманітарну допомогу;
  • юридичну допомогу.

Довідки  за телефоном: +38 (095) 790-14-16. 

Для дітей проводять 14-денний кемп психологічної підтримки «Маячки», де психологи, куратори, інструктори допомагають у психологічному розвантаженні, розвитку навичок саморегуляції, подоланні стресу та тривоги. З розкладом змін на 2024 рік можна ознайомитись у групі проєкту.

Фото: facebook.com/sos.cv.ua

Також організація у межах проєкту підтримки дітей, які зазнали поранень через воєнні дії облаштувала два дитячі простори в НДСЛ Охматдит:

  • стаціонарному відділенні, за адресою: по вул. Чорновола, 28/1, Київ
  • поліклініці, за адресою: вул. Стрітенська, 7-9, Київ

Реабілітація та лікування – Фонд Ріната Ахметова

У благодійній організації «Фонд Ріната Ахметова» діє проєкт «Допомога цивільним під час війни». З 2014 року допомогу з лікування та реабілітацію отримали понад 11 тисяч українців. 

У Фонді Ріната Ахметова готові допомогти дітям та дорослим у:  

  • лікуванні;
  • реабілітації;
  • психологічній допомозі.

Запити можна залишити у месенджері або телефонувавши на безплатну «гарячу лінію» 0 800 509 001 (лінія працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00).

Фото: akhmetovfoundation.org

Окрім цього організація має програму «Рінат Ахметов – Дітям. Мирний відпочинок дітям України» та проводить тематичні зміни, де діти можуть навчитись нового та отримати психологічну допомогу.  З 2022 року безоплатно такі табори можуть відвідати діти: 

  • які були депортовані в рф та повернулися в Україну;  
  • втратили батьків під час війни; 
  • діти з прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу та діти, які перебувають під опікою чи були усиновлені; 
  • діти, які проживають на території, де ведуться активні бойові дії;
  • діти, які постраждали від бойових дій.

Анонси актуальних таборів можна побачити у соціальних мережах фонду в Facebook та Instagram.

Допомога у лікуванні та психологічна підтримка – БФ «Голоси дітей»

Благодійний фонд «Голоси дітей» допомагають з лікуванням дітям з РАС та ДЦП (у межах загальної програми індивідуальної підтримки дітей та сімей, які постраждали від війни).

Телефон гарячої лінії для консультацій: +380 99 198 57 95.

Також у 13 різних регіонів України працюють осередки БФ «Голоси дітей». Там родини можуть отримати консультації психологів (індивідуальні та групові сесії), відвідати заняття з арттерапії та різноманітні розважальні заходи.  

Фото: facebook.com/voicesofchildren.ua

Інформацію про ці та інші простори, де родини з дітьми можуть отримати підтримку дивіться у добірці тут. 

Психологічна реабілітація – Gen.Camp

Gen.Camp – освітньо-реабілітаційний табір для дітей, які переживають втрату одного або обох батьків. Спеціалісти там допомагають дітям подолати психотравму, інтегрувати травмуючий досвід та повернути радість дитинства.

Програма безплатна, тривалість – 21 день. Для участі потрібно заповнити анкету. 

Фото: facebook.com/gen.ukrainian

Нагадуємо, що діти можуть отримати безоплатну психологічну допомогу онлайн. Перелік організацій ми публікували на сайті УМПД раніше. 

Державна програма медичних гарантій 

Наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширили новими пакетами: «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах». 

Повний перелік послуг цих пакетів можна знайти на сайті НСЗУ (пункт 40 для амбулаторного лікування, а пункт 38 – для стаціонарного).

Батьки дитини, яка потребує комплексного відновлення, можуть самостійно обрати один із медичних закладів, законтрактованих НСЗУ, за даними пакетами. При цьому, послуги з реабілітації безоплатні, та повністю покриваються Національною службою здоров’я України в рамках Програми медичних гарантій. 

Для отримання послуг батькам дитини потрібно: 

  • отримати електронне направлення у сімейного чи лікуючого лікаря;
  • на сайті Національної служби здоров’я України натиснути на посилання «Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг»;
  • обрати область та населений пункт;
  • в полі «Група послуг» натиснути на 53 пункт «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах» або 54 пункт «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах».  

Якщо робота з сайтом здається вам складною та незручною – зателефонуйте НСЗУ за номером 16-77 та отримайте розгорнуту довідку про заклади, які надають відповідні послуги.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору