Дата публікації:

«Не нашкодь» – етика у спілкуванні з постраждалими від депортації дітьми 

16 квітня у Центрі захисту прав дитини відбувся круглий стіл на тему «Етика взаємодії з дітьми, які постраждали внаслідок депортації та/або примусового переміщення”.

Учасниками заходу були представники влади, громадських організацій та дипломатичного корпусу. Серед учасників була присутня Дар’я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини», національна директорка з розвитку програм «СОС Дитячі Містечка Україна». 

Реалізовуючи проєкт «Шлях додому», спеціалісти УМПД часто стикаються з проблемою захисту прав дитини та забезпечення її найкращих інтересів. Важливо етично комунікувати з дітьми, що перебувають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) чи були депортовані у рф.  

«З 172 дітей, яких ми повернули з примусового переміщення чи депортації, публічно свою історію готові розповісти 4 чи 5 дітей. Після кожної такої розповіді дитина зазнає повторної травматизації. Це підтверджують наші психологи», — розповідає Дар’я Касьянова, голова правління УМПД, який відвідала захід.

Чи коректно залучати дітей до комунікаційних та адвокаційних кампаній? Чи мають повернені діти бути голосами тисячі інших дітей, що перебувають в окупації та депортації? Як висвітлювати історію дітей і при цьому не завдавати повторної травматизації? Ось головні питання з якими працювали учасники заходу.

У підсумку напрацювань Офіс Омбудсмана, експерти із залучених громадських організацій презентували рекомендації щодо етики взаємодії з дітьми, які постраждали внаслідок депортації та примусового переміщення. 

Ось головні із них: 

  • інтереси дитини вищі за адвокаційні чи інші цілі; 
  • дотримуватись правила «не нашкодь»; 
  • зберігати конфіденційність; 
  • оцінка необхідності тієї чи іншої комунікації за участю дитини та її інформована згода. 

Круглий стіл відвідали представники Офісу Президента України, Офісу Омбудсмана України, Верховної Ради України, Офісу Генерального прокурора, Освітнього Омбудсмана, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Посольства Канади (Embassy of Canada to Ukraine) та Посольства Норвегії (Royal Norwegian Embassy in Kyiv), БО «Save Ukraine», БО «Голоси дітей» Громадської спілки «Українська мережа за права дитини», МБО «СОС Дитячі Містечка Україна», Фонд «Партнерство задля стійкості України», експерти та спеціалісти з адвокації.

Нагадуємо, що кожен може підтримати проєкт УМПД «Шлях додому» та переказати посильну суму. Усі кошти спрямовуємо на супровід та організацію процесу повернення. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору