Дата публікації:

Обмін досвідом: експерти УМПД виступили на конференції в Польщі

На початку вересня експерти громадської спілки “Українська мережа за права дитини” відвідали конференцію “Uzdrowić dziecko” у Польщі. Впродовж трьох днів учасники заходу говорили про досвід реформи деінституціалізації (Де-І), різницю підходів сімейних форм виховання та інші питання життя дитини у школі, родині та громаді. 

Далі розповімо про декілька цікавих практик польських колег. 

Центр підтримки прийомних сімей та ДБСТ 

У Люблінському воєводстві працює центр, де підтримують прийомні родини та дитячі будинки сімейного типу – як батьків, так і дітей. Центр працює за кошт ЮНІСЕФ та різних благодійних фондів.

“Завдяки такому закладу постійно збільшується кількість родин, які готові взяти на виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського опікування. Люди бачать позитивний досвід інших та готові його повторити”, – розповідає Наталя Гуменюк, експертка Української мережі за права дитини.

Вона розповіла, що в одному місці сім’ї можуть отримати різнобічну допомогу. Наприклад, у центрі є безоплатні послуги психолога, соціальних фахівців, дитячого логопеда та інших спеціалістів. А також там працюють різні гуртки, секції, організовуються круглі столи, лекції. 

“Такі центри дуже допомагають зберегти ресурс прийомних родин”, – додає Наталя.

Досягнення Де-І в Польщі 

Реформа системи догляду та підтримки дітей або деінституціалізація (Де-І) в Польщі триває вже 20 років. В країні відкрили багато реабілітаційних та інших центрів для сімей, де надають соціальні та інші підтримуючі послуги. Також майже усі діти зі статусом влаштовані в прийомні родини та інші сімейні форми виховання. 

Проте за словами польських колег, досі є складнощі. Зокрема, довга судова процедура вилучення дітей з родини і брак прийомних родин. 

“Зараз сотні дітей продовжують жити з батьками, які нехтують своїми обов’язками чи не можуть їх виконувати. Такі сім’ї супроводжують фахівці з соціальної роботи. Проте ризик життю та здоров’ю дітей усе одно є”, – додає Наталя. 

Дякуємо за запрошення та організацію поїздки Фундації «Польки можуть усе» (Polki Mogą Wszystko).. Сподіваємось завдяки спільним зусиллями нам вдасться перенести кращий досвід колег та посилити сферу захисту прав дитини в Україні.  

Читайте також замітки зі стаді-туру Польщею: що сподобалось у соціальних послугах та проєктах для сімей і дітей.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору