Дата публікації:

«Одну дитину знаходять за пару годин, а іншу – шукають роками», – Катерина Пилипів, ВГО «Магнолія»

У 2001 році в Києві спілка небайдужих журналістів об’ єднала свої зусилля у сфері захисту дітей від насильства та почала працювати  у напрямку розвитку  сімейних фор виховання. За декілька років вони зареєстрували всеукраїнську громадську організацію «Магнолія» та почали знімати ролики для Служби із розшуку дітей. 

«Діти втікають з дому завжди. Є бігуни, які біжать від насильства вдома, які закохались, наприклад, їдуть в інше місто до свого коханого чи коханої. Одну дитину ми можемо знайти за пару годин, бо вона побігла погуляти та не сказала про це батькам, а потім повернулась додому. Або це може бути справа на роки. В нас з 2005 року дотепер є діти у розшуку», – розповідає Катерина Пилипів, фахівчиня напрямку протидії насильству над дітьми ВГО «Магнолія». 

У 2017 році організація увійшла до Міжнародної Федерації Missing Children Europe та отримала змогу шукати українських дітей за кордоном. Згодом – долучилась до ГС «Українська мережа за права дитини».

«Перший переломний момент нашої роботи був у 2014 році, коли тільки почалась війна росії проти України. Збільшилась кількість заяв про зникнення дітей. Діти на окупованих територіях перестали виходити на зв’язок. Вони могли бути з батьками або з іншими рідними, але їх хтось шукав на мирних територіях. Було декілька випадків, коли діти самі втікали до військових на війну. Також вимушені переселенці переїжджали, а їх рідні та знайомі не знали куди саме», – розповідає Катерина Пилипів.

Подібна ситуація повторилась і після початку повномасштабного вторгнення. Проте кількість звернень буда у рази більшою. На початку березня 2022 року до «Магнолії» запити на розшук дітей залишили понад 2000 людей. 

«Для нашої команди це був важкий період. Деяким членам організації довелось виїжджати з країни або їхати у безпечні точки України. Ми не могли працювати на повну потужність. Але згодом ми залучили ще декількох фахівців та почали обробляти заявки», – розповідає Катерина. 

Спершу в окупованих містах й селах у людей не було зв’язку. Фахівці «Магнолії» не могли поговорити з родичами та батьками, щоб з’ясувати деталі справ. Загалом, організація виступає посередником між заявниками та державними органами. Усю інформацію про зниклих дітей передають у ювенальну поліцію, карний розшук, Департамент національної поліції. 

«Намагаємось відокремлювати статистику по дітях, депортованих в російську федерацію, білорусь. У нас близько 50 подібних кейсів, – розповідає Катерина, – Були випадки, коли ми знаходили приблизне місце перебування дитини та повідомляли його нашим партнерам. Вони вже займалися перевезенням батьків чи родичів, які могли забрати дитину додому». 

Катерина пригадує випадок дівчинки з Херсонської області. У лютому 2022 року вона жила з батьком, а мати у той час була у Вінницькій області. Потім зв’язок обірвався. До фахівців ВГО «Магнолії» звернулися місцеві, які виїхали на підконтрольну територію. Розповіли, що дівчину викрала колаборантка та вивезла її до окупованого Криму. 

«Своїми силами спробували знайти місце перебування дитини, зробили пару програм про розшук  дитини та показали їх у ЗМІ. Нам пощастило. Небайдужі люди перевірили інформацію – підтвердили, що дівчинка була дійсно вивезена до Криму. Ми передали цю інформацію до поліції та мамі. Запропонували жінці звернутися до наших партнерів, які допомогли потім їй доїхати до півострова та забрати свою дитину. Вона їхала через три країни, щоб повернути доньку», – згадує Катерина.

Зараз команда ВГО «Магнолія» створила онлайн платформу StopCrime, куди можуть повідомити про факти насильства чи іншого злочину проти дитини. Для цього потрібно заповнити коротеньку анкету, вказавши відому інформацію, прикріпивши фото чи відео. Зокрема, якщо відомий факт булінгу в інтернеті, фізичне насильство, воєнні злочини (наприклад, використання дітей у військових операціях на окупованих територіях).

«Наші аналітики аналізують заявки та передають інформацію у відповідні органи. Якщо це онлайн-насильство, то ми співпрацюємо з кіберполіцією. Або звертаємось у національну поліцію чи прокуратуру. Механізм залежить від того, яка це справа, який вид злочину», – розповідає Катерина. 

Повідомити про злочин на StopCrime можна анонімно. Головне – бути не байдужим до ситуації та не боятись правоохоронних органів, які будуть опитувати свідків для відкриття справи. 

«Війна навчила нас ніколи не здаватись, не опускати руки, пам’ятати, що всі ми працюємо заради нашої спільної великої мети – це захист прав дитини», – розповідає Катерина.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору