Дата публікації:

«Потрібен єдиний механізм повернення, щоб забрати з рф дітей, за якими не можуть поїхати їхні батьки чи опікуни», – Дар’я Касьянова 

Створення єдиного юридичного механізму репатріації депортованих українських дітей зможе подолати барʼєри, які створює росія у питаннях повернення маленьких українців. На цьому під час дискусії у форматі UpShot наголосила Дар’я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» та програмна директорка МБО «БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна». 

«Перше питання, яке ми отримуємо від міжнародних організацій у ході повернення дитини — чи є в неї законний представник і чи можливо точно верифікувати повноваження такої особи. Однак часом трапляються ситуації, коли з різних обставин батьки або опікуни не можуть поїхати забрати дитину, а та, своєю чергою, хоче повернутися. У такому випадку нам потрібний дієвий механізм та підтримка від міжнародної спільноти, адже росія використовує цю обставину і відмовляється віддавати таких дітей. Є також ситуації, коли неповнолітні бояться за своїх батьків, що їх заарештують в Україні, посадять у вʼязницю за колабораціонізм. У такому випадку створення хабу для тимчасового розміщення даних сімей на території третьої держави підвищує шанси на воззʼєднання дітей з родинами. Це також актуально для сімей, яким просто немає куди повертатися у звʼязку з агресією РФ», — сказала Дарʼя Касьянова.

Захід проведено Регіональним центром прав людини завдяки отриманому гранту від Програми Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні в межах фінансової підтримки Foreign, Commonwealth & Development Office. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і в співпраці з Crown Agents in Ukraine. 

Нагадуємо, що 15 грудня у Парижі відбулось засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, де обговорювали проблему повернення депортованих та незаконно переміщених українських дітей. Під час виступу, Дар‘я Касьянова наголошувала на необхідності створити хаб у Європі – локації, де будуть безпечно зустрічатися батьки й діти, можливе за умови, якщо ми знайдемо спосіб затвердити механізм повернення юридично.  

З початку повномасштабного вторгнення станом на 27 грудня 2023 року вдалося повернути та возз’єднати із сім’ями 141 дитину.  Повернення дітей в Україну з рф або тимчасово окупованих територій, возз’єднання їх із сім’ями відбувалося зусиллями: благодійної організації «СОС Дитячі містечка Україна» та Мінреінтеграції, Української мережі за права дитини у співпраці з Мінреінтеграції за підтримки Міжнародної гуманітарної організації Save the Children in Ukraine та доброчинців з усього світу – в межах проєктів «ШЛЯХ ДОДОМУ» і 🆘 ДІТИ UA: МІСІЯ – ПОВЕРНЕННЯ.

Ви можете зробити свій посильний внесок у справу повернення дітей, адже вона потребує і потребуватиме чималих ресурсів. Тисніть кнопку «ПІДТРИМАТИ НАС» на цій сторінці:

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору