Дата публікації:

«У третій країні потрібно створити незалежний хаб для зустрічі депортованих дітей з батьками», – Дар‘я Касьянова

15 грудня у Парижі відбулось засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, де обговорювали проблему повернення депортованих та незаконно переміщених українських дітей. Дар‘я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» та програмна директорка МБО «БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна» представляла на заході Мережу і 33 її організації. 

Питаннями українських дітей буде займатися Ad hoc Committee of the Bureau – Спеціальний комітет Бюро, що розглядатиме конкретні випадки й розроблятиме реальні механізми, які можна застосовувати на практиці.

«Створення такого хабу – не в питанні грошей чи приміщення, а в питанні універсального юридичного механізму повернення, який, на жаль, зараз не працює. Створення локації в Європі, де будуть безпечно зустрічатися батьки й діти, можливе за умови, якщо ми знайдемо спосіб затвердити механізм повернення юридично», – розповіла Дар’я. 

Перша частина засідання стосувалася українських дітей, які перебувають в евакуації в Європі: доступу їх до освітніх послуг, медичної допомоги. А також безпеки та забезпечення цими послугами дітей, які залишаються в Україні.

Дар’я Касьянова мала слово у  другій  частині заходу, присвяченій дітям, депортованим в рф, білорусь та незаконно переміщеним на тимчасово окуповані території (ТОТ).

«На заході були присутні британські, французькі журналісти-документалісти, які знають про нашу роботу, і які до мого виступу показували фрагменти своїх фільмів про депортованих дітей. І це справді посилило сприйняття того, що я розповідала.

Я наводила конкретні приклади повернення: з чим ми стикаємось до підготовки повернення, що відбувається на маршруті й потім, по приїзді дитини на територію вільної України, – розповіла Дар’я, – Думаю, це дуже важливі свідчення для європейських депутатів, представників різних країн – Канади, Польщі, Франції, Італії, Великої Британії. Вони говорили, що справді розуміють масштаб депортації й вважають, що депортація українських дітей і те, що зараз відбувається на ТОТ, це злочин і геноцид».

На думку Дар’ї Касьянової, участь УМПД в цьому заході – достойний приклад дипломатії громадських організацій.

«Ми продовжуємо адвокатувати цю важливу для нас тему, аби мати можливість повертати українських дітей максимально в короткі терміни, тому що діти дорослішають, і у нас справді дуже мало часу для повернення дітей додому», – додала Дар’я. 

Дар’я Касьянова зробила акцент на двох моментах: в України дуже мало часу для повернення своїх дітей та дітей з ТОТ так само складно повертати, як і з рф.

 «Під кожну обставину навела приклад. Розповіла, як ми починали, що відбувається зараз, навела приклад повернення дітей з тимчасово окупованої Херсонщини – якою довгою і виснажливою є дорога, яка за мирного часу триває дві години.

Акцентувала, що нам потрібна допомога європейських колег щодо ідентифікації дітей, доступу до них в росії і на ТОТ. А також – в створенні хабу в третій країні, щоб за можливістю оминути принизливу процедуру допитів, вимог, які неможливо виконати, через які проходять батьки, законні представники, які їдуть по своїх дітей».

Більше про участь Дар’ї Касьянової в спеціальному засіданні ПАРЄ в Парижі, а також про те, які категорії дітей повертає УМПД в межах проєктів  «ДІТИ UA: МІСІЯ – ПОВЕРНЕННЯ» і «ШЛЯХ ДОДОМУ», на які труднощі натрапляємо, повертаючи депортованих і незаконно переміщених дітей, возз’єднуючи їх із сім’ями, читайте невдовзі на нашому сайті.

Ви можете зробити свій посильний внесок у справу повернення дітей, адже вона потребує і потребуватиме чималих ресурсів.

Тисніть кнопку «ПІДТРИМАТИ НАС» на цій сторінці

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору