Дата публікації:

Повернення кожної дитини – це шлях. Ціле життя.

Без чого і без кого в Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ» був би неможливий? У чому сила тандему Міністерства та Української мережі за права дитини у справі повернення дітей?

Пам’ятаєте спецоперацію з повернення двох студентів Маріупольського коледжу Івана та Максима, які були переміщені на непідконтрольну уряду України територію весною 2022 року? По хлопців їздив законний представник, директор закладу Антон Білай. А допомагали йому Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, СОС Дитячі Містечка Україна і Червоний Хрест (Громадське радіо: 👉http://surl.li/jjkcn).

«Сміливість Антона Білая дотепер мене зачіпає і вражає. Чоловік вкрай наражався на небезпеку. Не знаю, що їм керувало, коли він вирушив з Хмельницького, куди евакуювався коледж, в окупований Донецьк за дітьми, над якими був державним опікуном. І я досі думаю: “Дякувати Богу, що він повернувся…”», — говорить Наталія Ємець, начальник відділу у справах депортованих департаменту кризового реагування Мінреінтеграції.

Потрібні для повернення Івана та Максима документи зібрав саме цей відділ, але захід потребував шалених для звичайної людини коштів, а також надійної логістики (вибору перевізників, готелю для ночівлі). Допомогти могли люди, які вміли залучати донорські кошти і знали Донеччину не з мап.

Такі, як Дар’я Касьянова, програмна директорка СОС Дитячі Містечка Україна і голова правління Українська мережа за права дитини (УМПД), до якої Наталії порадили звернутися.

Так у травні минулого року Мінреінтеграції та «УМПД», членом якої є благодійна організація «СОС Дитячі Містечка Україна», почали повертати дітей спільними зусиллями.

Співпраця стала щільнішою й ефективнішою зі стартом проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і укладанням відповідного Меморандуму (👉http://surl.li/iexzp).

У кожному кейсі безпосередню бере участь віцепрем’єр-міністр, керівниця Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Вона знає кожну історію переміщення дитини й контролює, аби під час її повернення все було виконано на належному рівні.

Відділ у справах депортованих працює у складі департаменту кризового реагування, який допомагає розв’язувати проблеми з логістикою, розміщенням, лікуванням, наданням послуг людям, які повернулися. Хоча по суті робота з повернення дітей лежала по суті на плечах однієї людині в Міністерстві.

Нині в цей процес залучена ціла команда проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ». Зокрема фахівці соціальної роботи та кейс-менеджери, про роботу яких ми розповімо в окремих дописах.

За словами Наталії Ємець, найдовше на сьогодні повернення дитини – і в проєкті, і поза ним – тривало близько місяця, коли молода жінка Анастасія їздила на Луганщину за 14-річним зведеним братом Павлом (👉http://surl.li/jkivg).

«Це було надзвичайно складно і страшно, дуже вимотувало. В якийсь момент я навіть думала, що ми не впораємося. Але я пообіцяла мамі Анастасії, що повернемо дочку та хлопчика, все буде добре», – розповідає Наталія Ємець.
І додає, на мить замислившись: «А найкоротший кейс… у нас таких немає. Це шлях. Ціле життя».

= = =

Якщо Ваша дитина стала жертвою переміщення в рф або на непідконтрольну уряду України територію, будь ласка, зверніться до нас за контактами:

► Facebook сторінка (пишіть у приват) — Українська мережа за права дитини

► Електронна адреса — ucrn.office@gmail.com

► Форма зв’язку через наш сайт — https://childrights.org.ua/kontakty/

► Наталія Ємець, начальник відділу у справах депортованих департаменту кризового реагування Мінреінтеграції +380 50 562 03 13

= = =

Проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ» спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на тимчасово окуповані території України, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ▪️ ПІДТРИМАТИ НАС ▪️

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору