Дата публікації:

«Працюємо задля того, щоб Україна була успішною європейською державою», – Оксана Іщук, БО «Фонд Ріната Ахметова» 

З 15 липня 2005 року працює благодійна організація «Фонд Ріната Ахметова», яка входить до ГС «Українська мережа за права дитини». За майже 19 років команда Фонду втілила сотні проєктів, допомогла мільйонам – родинам та дітям. І якщо в перші роки про організацію знали переважно в Донецькій області, то сьогодні – в усіх областях України. 

Про проєкти, досягнення та натхненні історії з роботи розповіла Оксана Іщук, керівниця проєктів благодійної організації «Фонд Ріната Ахметова». 

Напрями та досягнення 

У активі Фонду близько 70 проєктів і програм. Більшість з них діє на постійній основі. Ініціативи модернізуються, удосконалюються з часом та дають вагомі результати, що роблять кращим життя людей в Україні. Наприклад, завдяки Фонду в різних регіонах країни в лікарнях працюють 200 карет швидкої допомоги, 15 діагностичних приладів та 200 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). 

«У Фонді працює 65 співробітників, і третина з них – люди з Донецька й Донецької області. Вони ще десять років тому відчули біль втрати, бачили страждання інших на власні очі. Так у 2014 році був створений гуманітарний штаб Ріната Ахметова, основною метою якого була допомога жителям Донбасу, що постраждали від російсько-української війни. Це була унікальна наймасштабніша гуманітарна місія в Україні, рівних їй не було. Навіть міжнародні експерти зверталися в Фонд тому, що вони хотіли це задокументувати, зрозуміти, як це все функціонувало», – розповідає Оксана Іщук. 

Після початку повномасштабного вторгнення команда Фонду знала, що робити, бо подібний шлях проходили у 2014 році. Між співробітниками розподілили роботу, поки звичні проєкти зупинили. Також посилили роботу «гарячої лінії» – дзвінки приймали цілодобово.  

«Ми не придумували нічого нового. Те, що ми вміли робити добре, – продовжували. Але масштабували на всю країну. Не було такої області, такої людини, яку б війна не зачепила. Було складно, бо це великі масштаби з гуманітарної допомоги. Ми  направляли продуктові набори, медикаменти, засоби гігієни на Захід України для дітей з інтернатів і дітей, яких евакуювали. Закарпаття приймало всіх, а в Ужгороді був розподільчий центр», –  розповідає Оксана Іщук. 

Чи не єдине, чим не займались – прямою евакуацією з небезпечних районів, хоча в 2014 році робили і це. Але під час повномасштабного вторгнення команда Фонду не могла перевірити безпеку маршрутів та не готова була ризикувати життям людей. Натомість підтримували роботу великих шелтерів – там організували психологічну допомогу та за місяці розселили 47 тисяч людей. 

«Це було складно. Люди були всі надто травмовані», – ділиться Оксана Іщук. 

І зараз у Фонді триває гуманітарна підтримка українців. На жаль, кількість заявок з кожним днем тільки збільшується. За десять років цивільним передали 13,2 млн продуктових та 90 тисяч гігієнічних наборів. 

«Також ми як партнери підтримуємо роботу центрів “Я — Маріуполь” у 17 областях. Там на постійній основі працюють психологи з дітьми з родин переселенців. Для них проводять цікаві заходи, допомагають опанувати техніки самозахисту, самореабілітації в стресових ситуаціях», – додає Оксана Іщук.

Допомога дітям – постійний напрям роботи Фонду 

Благодійна ініціатива «Рінат Ахметов – Дітям!» за 18 років підтримала у різний спосіб понад 5 млн дітей. І команда Фонду продовжує працювати у цьому напрямку. У рамках цієї програми дітям допомагають у лікуванні медикаментами, оплачують операції, купляють інноваційні імплантати, слухові апарати (встановлено 240 високочутливих слухових апаратів для діточок до семи років). Та це тільки один компонент ініціативи.

А з 2007 року Фонд почав займатись й проблемою сирітства та популяризацією  сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування. 

«У нас був портал  “Сирітству –  ні!”, який зараз став окремим розділом на сайті, де ми публікували фото дітей з інтернатних установ. А щоб отримати нові фото та відео для анкет дітей – представники Фонду організовують поїздки до інтернатів. Ця інформація стала своєрідним містком між дитбудинком та кандидатами у батьки. Ми також транслювали соціальні ролики на телебаченні, поширювали інформацію у соціальних мережах. Завдяки цьому проєкту понад 10 000 дітей знайшли нові сім’ї», – розповідає Оксана Іщук. 

Окрім цього, у Фонді щороку організовували дітям відпочинок (проєкт «Мирний відпочинок дітям Донбасу»).  За останні вісім років, завдяки Фонду майже 5 тисяч дітей скористались такою нагодою. 

У 2022 році ініціатива трансформувалась вже у всеукраїнську та зібрала дітей 8-16 років, які були вимушені покинути свої домівки. Вони відпочивають, оздоровлюються та отримують психологічну допомогу у дитячому таборі «Блогер Кемп» на Заході України. 

«У першій зміні були переважно діти з окупованого Маріуполя. Ми хвилювались, чи відпустять їх батьки до нас. Але усе вдалось. Проте другу зміну ми проводили вже з батьками. Це був наш експеримент, що виявився досить вдалим. Ми зробили акцент на темі відповідального батьківства під час війни. Адже велика надія покладається на батьків. Якщо вони стресують, то це автоматично впливає і на дітей», – розповідає Оксана Іщук. 

Зараз на відпочинок запрошують переважно дітей, які були викрадені росією і яких вдалося повернути до України, які втратили батька під час війни чи які живуть у небезпечних районах.

«Наші діти неймовірні. Вони дуже патріотично налаштовані, бо бачили, що в них можуть забрати державу. Деяким з них забороняли говорити рідною мовою, знущалися, цькували в школах, тому що в них був український паспорт, – розповідає Оксана Іщук. – У нас на зміні була 17-річна Валерія з Луганщини. Вона опинилась в окупації та її вивезли в Бєлгород. Після повернення Лєра вперше опинилась на відпочинку у дитячому таборі.  Вона була дуже щасливою від того, що зустріла тут однодумців: дітей, які, як і вона, постраждали, були в окупації, яких повернули».

Джерело: @Akhmetovfoundation 

Також до кожного Нового року у Фонді проводили благодійну акцію «Лист до Святого Миколая». З початком повномасштабного вторгнення її вирішили не скасовувати. У грудні запустили «гарячу лінію», куди дзвонили діти та розповідали свою історію, ділилися мріями. Завдяки цій акції команда Фонду змогла привітати 22 860 дітей. Серед партнерів були й невеликі організації, які хотіли організувати малечі свято. 

«Мали сумніви: чи треба проводити новорічне свято для дітей? Психологи сказали, що треба. Не можна забирати дитинство, треба працювати далі. І ми отримали шквал дзвінків від дітей. Усі хотіли виговоритись, поговорити зі Святим Миколаєм. Ми оброблювали усі заявки, які надходили в рамках конкурсу, та втілювали за можливості. Наприклад, хтось був уболівальником футбольного клубу “Шахтар” і ми надіслали фірмові футболки клубу і футбольні м’ячі. Діти були в захваті. Попри війну, маленькі дива у їх житті продовжують траплятись», – розповідає Оксана Іщук. 

З 2014 року у Фонді збирають історії про життя людей у часи війни. Вже понад  100 тисяч розповідей, що зберігаються в архіві музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Щороку до Міжнародного дня миру 21 вересня школярі можуть надіслати есе на актуальні теми сьогодення  та поділитись своїми думками. У 2023 році ця ініціатива стала всеукраїнською. 

Про проєкт «Голоси Мирних».  Джерело: @Akhmetovfoundation 

«Ми отримали рекордну кількість заявок – майже 4 тисячі есе. Ці роботи вражають. Просто, коли читаєш їх, ти розумієш, що в нас велике майбутнє, тільки дай нам Бог миру. А все решта в нас складеться найкращим чином», –  розповідає Оксана Іщук.  

Маленькі дива для дітей 

У Фонді Ріната Ахметова системно допомагають пораненим дітям – забезпечують фізичну та психологічну реабілітацію тривалістю у 21 день. З минулого року цією можливістю можуть скористатись і дорослі, які отримали поранення або травми внаслідок війни. 

Серед 149 дітей, яким за роки допомогли з реабілітацією, Оксані запам’ятався хлопчик Тимофій. Коли психологи запитали, яка в нього мрія, він відповів, що хоче потрапити на футбольний матч клубу «Шахтар». І Фонд в цьому році організував йому поїздку за кордон на матч Ліги Європи. Тимофій побував на тренуваннях, відвідав турнір і Андрій Шевченко підписав йому футболку. 

«Хлопець був з мамою у супроводі психологів, про всякий випадок, бо це дальня поїздка в Гамбург. Він сказав, що це була просто нереальна мрія, яка здійснилася завдяки команді Фонду Ріната Ахметова. Тимофій повірив в себе, повірив, що з його родиною все буде добре. Дуже важливо, щоб такі точкові дива траплялися постійно у наших діточок», – розповідає Оксана Іщук. 

Загалом, у Фонді допомагають дуже різним категоріям людей по їх запитах. Окремі рішення приймають спеціальною комісією.  

Відео з «Блогер Кемпу». Джерело: @Akhmetovfoundation 

«Надихають наші проєкти з молоддю. Ми проводили тематичну зміну у таборі, вчили дітей навичкам блогера. І у нас був один хлопець із затримкою розвитку. Я спершу не розуміла ні слова, що він говорив. Боялась, що діти можуть його ображати через це. Але усе вийшло навпаки, його прийняли з відкритими обіймами, – ділиться Оксана Іщук. – Бачили б ви його наприкінці зміни! Він зміг гідно виступити навіть на сцені перед Першою Леді. Якщо в тебе вірять не тільки твої батьки, ще й цілий кемп, це надає крила та надихає».

Сама Оксана Іщук, як і члени її команди, мріє про перемогу та закінчення війни: 

«Мені хочеться, щоб було більше мирних проєктів, щоб вони розвивали суспільство. Я думаю, що це буде наступною великою епохою Фонду, коли запанує мир і ми будемо відновлювати нашу країну, допомагати квітнути Україні та розвиватись людям. Ми та наш засновник Фонду за це дуже вболіваємо. Він вірить в те, що всі міста ми відновимо, Україна буде дійсно успішною європейською державою. Задля цього і працюємо всі разом».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору