Дата публікації:

«Права дитини з України у Європі не захищені повною мірою», – УМПД підготував доповідь Eurochild

ГС «Українська мережа за права дитини» (УМПД) розповіла у статті європейській мережі Eurochild про ситуацію з порушенням прав дітей з України, які були евакуйовані до Європи. Подробиці розповідає Анастасія Степула, радниця з адвокації УМПД: 

«Війна значно поглибила проблеми нереалізованої реформи деінституціалізації в Україні. Інформації про неевакуйовані вчасно інституції та масові примусові депортації українських дітей з інтернатів до росії достатньо. 

Втім і діти з закладів, що були евакуйованими до Європи стикаються з неочевидними викликами. Елементарно через те, що в ЄС більшість країн вже здійснили перехід від інституційного догляду до сімейних форм виховання, величезні українські інтернати по 100-400 дітей не було де розміщувати. 

Деяким країнам довелось повернути практику “величезних закритих інституцій”, що існує в нас,  для розміщення наших дітей, як кризові заходи. Втім це прямо суперечить найкращим інтересам дітей і законодавствам приймаючих країн. 

Фіксувались і випадки розділення сімейних груп дітей, коли країни не йшли наперекір своєму законодавству і найкращим інтересам дитини та розформовували великі українські інтернати в маленькі поселення.  

Важливо розуміти, що описані нашими експертами ситуації не є системними та широко розповсюдженими у Європі. Втім для нас вкрай важливо реагувати й на поодинокі випадки та звертати увагу міжнародних партнерів на них, щоб подібні практики не ширились надалі» 

Читайте повний текст статті на сайті Eurochild. 

Нагадуємо, що 22 листопада 2023 року громадська спілка «Українська мережа за права дитини» стала повноправним членом мережі Eurochild, що об’єднує понад 200 організацій та фахівців зі сфери дитячих прав з 41 країни. 

Фото ілюстративне, джерело: eurochild.org

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору