Дата публікації:

Презентація Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей

Команда Секретаріату Української мережі за права дитини та члени-організації Мережі 23 серпня взяли участь у презентації Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей. 

Центр був створений для координації між центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, членами громадянського суспільства. Діяльність Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей відбувається за підтримки Європейського Союзу й Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Він стане осередком реформи, завдяки якій Україна має перейти до сімейних форм виховання дітей замість інституційних закладів.

Цю думку висловила і Перша леді України Олена Зеленська, зазначивши:

«Безцінне відчуття родини повинна мати кожна дитина. Саме тому Україна зобов’язалася перейти до сімейних форм виховання. І саме тому сьогодні в Україні відкрився Координаційний центр із розвитку сімейного виховання та догляду дітей. Він стане мозковим центром цієї реформи, особливо важливої тепер, коли через росію сиріт у нашій країні більшає щодня».

Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей ставить перед собою такі завдання: 

  1. Формування бачення шляхом аналізу попереднього досвіду та залучення експертів; створення верхньорівневого дизайну реформи.
  2. Створення плану дій, який включатиме такі пункти: 
  • сімейні форми виховання,
  • інклюзивна освіта,
  • інтегровані послуги,
  • програми превенції,
  • деінституалізація.
  1. Об’єднання ресурсів через створення експертних груп між міністерствами, ГО, стейкхолдерами; створення донорського фонду та моделі фінансового перенаправлення ресурсів.
  2. Політична, стратегічна, фінансова, навчальна підтримка в реалізації.
  3. Формування комунікаційної стратегії, де інтереси дитини будуть у фокусі уваги країни.

Вже у жовтні, у Брюсселі,  команда Координаційного центру презентує план дій з вимірюваними й фінансово обґрунтованими індикаторами.


Ірина Тулякова, керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, підкреслила важливість узгодження і об’єднання зусиль ключових міністерств і громадського сектору. Ми готові долучатися до спільної роботи, ділитися напрацюваннями, досвідом, інформацією, заради забезпечення найкращих інтересів дитини в Україні. Разом до великих змін! 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору