Дата публікації:

«Суд заслухав думку дитини на 27% засіданнях» – презентовано дослідження проблемних питань розгляду справ, пов’язаних із забезпеченням права дитини на сім’ю

12 грудня у приміщенні Верховного Суду відбулось засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх. На заході було презентоване дослідження щодо проблемних питань розгляду справ, пов’язаних із забезпеченням права дитини на сім’ю. Дослідження провели ГС «Українська мережа за права дитини» у партнерстві з ГО «ВГЦ “Волонтер» у межах проєкту ЮНІСЕФ «Турботливі родини для 1000 дітей».  

«В останні роки державна політика захисту прав та інтересів дитини більше фокусувалась на питаннях контакту дитини з ювенальною кримінальною юстицією. 

Захисту прав та інтересів дитини у цивільних провадженнях приділялась менша увага. Але потрібно приділяти увагу й участі дитини у суді під час розгляду цивільних провадженнях – усиновлення, позбавлення чи поновлення батьківських прав та інших», – розповідає Тетяна Журавель, виконавча директорка ГО «ВГЦ “Волонтер”».  

В рамках дослідження проаналізували 121 судове рішення, пов’язане із забезпеченням права дитини на сім’ю. Було проведено 11 глибинних інтерв’ю з представниками державних органів виконавчої влади, відповідальних за реалізацію політики у сфері захисту прав дитини, адвокатами, суддями, представниками органів опіки та піклування тощо. Також тему обговорили на двох фокус-групах, у яких взяли участь 13 представників органів опіки та піклування, служби у справах дітей, судді. 

Основними фокусами дослідження були: 

  •  розуміння і оцінка принципу найкращих інтересів дитини; 
  • строки розгляду справ, що стосуються права дитини на сім’ю; 
  • участь дитини у до судовому та судовому розгляді цивільних справ, що її стосуються; 
  • залучення психолога до цивільних проваджень, що стосуються дітей; 
  • участь і роль органів опіки та піклування під час розгляду судом цивільних спорів, що стосуються забезпечення права дитини на сім’ю.

Дослідження показало, що у суді не завжди запитується думка дитини при розгляді питань, що її стосуються. Хоча 71,7% респондентів відповіли, що вони враховують  думку дитини, аналіз судових рішень демонструє не таку втішну ситуацію. Дитину в суді було опитано як свідка у 4% проаналізованих справ, суд заслухав думку дитини в судовому засіданні у 27% справ та у 69% справ в судових рішеннях відсутня інформація про участь дитини.

На основі напрацьованих матеріалів були сформовані рекомендації для Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Національної соціальної сервісної служби України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів, Координаційного центру з надання правничої допомоги, обласних та місцевих державних адміністрацій при формуванні ними політик у сфері захисту прав та інтересів дітей у цивільних провадженнях та інших зацікавлених сторін.

«Однією із рекомендацій є створення спеціалізації суддів, які розглядатимуть справи, пов’язані із забезпеченням права дитини на сім’ю, а також опрацювання суддівським корпусом можливості визначення пріоритетності розгляду таких справ у судах», – додає Тетяна Журавель. 

Ознайомитись із текстом звіту дослідження можна нижче: 

Дослідження було проведено у співпраці Громадською організацією «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» та Громадською спілкою «Українська мережа за права дитини» у межах проєкту ЮНІСЕФ «Турботливі родини для 1000 дітей», за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.  Проєкт реалізується у співпраці з Міністерством соціальної політики України, Національної соціальної сервісної служби України. 

Фото: ЮНІСЕФ

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору