Дата публікації:

Про забезпечення прав дитини у суді говорили на Міжвідомчій координаційній раді з питань правосуддя щодо неповнолітніх

18 жовтня на зустрічі Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх презентували попередні результати дослідження щодо забезпечення прав дитини у судових процесах. Його провели ГС «Українська мережа за права дитини» у партнерстві з ГО «ВГЦ “Волонтер» межах проєкту ЮНІСЕФ «Турботливі родини для 1000 дітей».  

«Ми проводили дослідження, щоб виявити слабкі сторони у захисті прав дитини на всіх етапах – підготовки до суду та під час його проведення. Від ефективності роботи всіх дотичних людей і залежить доля дитини, чи буде вона влаштована у сім’ю, чи ні. А також чи зроблять усе необхідне, аби були дотримані найкращі інтереси дитини. Має значення і швидкість розгляду справ, адже це впливає на час перебування дитини в інтернатному закладі чи неналежних для її розвитку в умовах», – зазначає Марта Дідула, програмна координаторка проєкту ЮНІСЕФ «Турботливі родини для 1000 дітей».  

Фото: Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх 

Учасники засідання у малих групах обговорили рекомендації за результатами дослідження. Говорили про:

  • пріоритетність розгляду справ, що стосуються права дитини на сім’ю, та актуальність запровадження сімейної спеціалізації суддів;
  • врахування думки дитини у цивільних провадженнях;
  • залучення та роль психолога у цивільних провадженнях;
  • роль адвоката та органів опіки та піклування під час розгляду судом цивільних спорів, які стосуються права дитини на сім’ю.

«Подібна презентація дослідження та обговорення висновків експертами та експертками важливі. Адже ми актуалізуємо проблеми, привертаємо до них увагу професійної спільноти та осіб, які приймають важливі рішення на рівні держави в інтересах дітей. Спільні напрацювання далі будуть враховані при фіналізації висновків дослідження та його рекомендацій, і ляжуть в основу подальшої роботи Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх у цій царині», – зазначила Тетяна Журавель, виконавча директорка ГО «ВГЦ “Волонтер”». 

У дослідженні взяли участь 72 судді та представники органів опіки і піклування. Загалом  було проаналізовано 121 рішення у 72 справах, що стосуються права дитини на сім’ю.

Дослідження було проведено у співпраці Громадською організацією «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» та Громадською спілкою «Українська мережа за права дитини» у межах проєкту «Турботливі родини для 1000 дітей», за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.  Також над ним працювали  група національних експертів у складі к. юридичних наук, голови Бахмацького районного суду Чернігівської області, Павла Пахоменка; к. педагогічних наук, виконавчої директорки ГО «ВГЦ “Волонтер”» Тетяни Журавель, залучених експерток МКР, есперток у сфері захисту прав дитини Олександри Грицевич, Тамари Бугаєць, Людмили Гриценко та Любові Солодухіної.  

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору