Дата публікації:

«Просто дати родині пакунок з гуманітаркою – це насправді дуже мало», – Наталя Шигонська, спеціалістка із захисту дітей МБО  «Lumos» 

Про члена УМПД, міжнародну благодійну організацію «Lumos» розповіла Наталя Шигонська, спеціалістка із захисту дітей. 

Історія організації почалась у 2006 році, коли її заснувала британська письменниця та авторка серії книг про Гаррі Поттера Джоан К. Роулінг. В Україні Lumos розпочала діяльність у 2013 році. Її фахівці займались експертною підтримкою реформування системи догляду за дітьми, розвитком послуг для дітей та їх сімей, розбудовою сімейних форм виховання та іншими напрямками. 

«В українському офісі працювало четверо людей. На момент повномасштабного вторгнення більшість були у Житомирі – там ми втілювали проєкт з розвитку громад, – розповідає Наталя, – Потім, коли усе почалось, нам знадобилось всього кілька тижнів, щоб виїхати у безпечні місця та повністю переформатувати роботу організації». 

Спершу команда МБО «Lumos» зробила акцент на екстреній та гуманітарній допомозі родинам та дітям, які були вимушені рятуватись від війни. Потім завдяки підтримці Житомирської обласної державної адміністрації отримали склад у Житомирі, розширили штат. Щоб оптимізувати роботу, частину допомоги волонтери самі розвозили родинам. Загалом оператори та консультанти організації роздали 200 тонн продуктів та 40 тонн гігієнічних наборів. Цю гуманітарну допомогу отримали 6 тисяч сімей та 14 тисяч дітей.

Фото МБО «Lumos»

«Гуманітарна допомога – це лише вершечок айсберга нашої роботи. Паралельно ми фандрайзили, робили закупи, продумували логістику. Також займались моніторингом потреб вразливих сімей з дітьми. Майже одразу зрозуміли, що є запит на екстрену психологічну допомогу. Але фахівців бракувало. Тому вирішили поглибити ці знання у спеціалістів із соціальної роботи, служби у справах дітей, психологів інклюзивно ресурсних центрів (ІРЦ), загальноосвітніх шкіл та дитячих садочків, – розповідає Наталя, – Під час навчання ми застосовували кроссекторальний підхід: для освітян підсилили соціально-психологічний компонент, для професіоналів соціальної сфери – освітній. Так учасники обмінювались досвідом, у них виходила цікава колаборація». 

Подібну підготовку пройшли 95 національних тренерів та 380 фахівців регіонального рівня. Завдяки цій ініціативі 11 тисяч дітей отримали першу  психологічну допомогу,  серед них було 1400 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 940 дітей з інвалідністю.

Крім цього наприкінці минулого року МБО «Lumos» об’єднала 10 громадських та благодійних організацій Житомирщини у Коаліцію. Головна мета – допомога усім категоріям дітей. Найближчим часом до ініціативи планують залучити ще 6 організацій. 

Спільно з Коаліцією організація проводила новорічний захід для дітей з інвалідністю.   

«Дуже вразили слова й думки деяких батьків. Вони розповідали, що на той момент їм дуже бракувало комунікації. Так, їм та іншим родинам допомагали, роздавали пакунки з гуманітаркою. Але цього було мало. У ситуації, коли усі друзі поїхали хто куди, доводиться ховатись від обстрілів, немає впевненості у завтрашньому дні – їм хотілось простої людської підтримки… Наш невеликий захід допоміг їм знайти однодумців. Відчути, що вони не одні в ці тяжкі часи», – ділиться Наталя.  

Саме на роботу з батьками та розвиток соціальних послуг в громадах, посилення спроможності фахівців сфери захисту дитини й буде спрямована діяльність організації. Також планують продовжити надавати гуманітарну допомогу.

«Війна зробила нас сильнішими та мудрішими. Ми почали менше говорити, а більше діяти. Плануємо продовжувати нашу роботу, будемо розширюватись, просувати далі. Прагнемо допомагати усім дітям, незалежно від категорій», –  розповідає Наталія.  

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору