Дата публікації:

П’ятеро вихованців ДБСТ з мамою-вихователькою вдалося вивезти з-під окупації на Луганщині

Одразу 5 дітей – цілий дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – з мамою-вихователькою вдалося вивезти на територію вільної України! Родина жила в селищі на Луганщині, яке на початку повномасштабного вторгнення потрапило під окупацію російських військ. Шлях додому торували СОС Дитячі Містечка Україна, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Луганська обласна державна адміністрація, Українська мережа за права дитини.

Змога виїхати з-під окупації з’явилася, коли померла бабуся, яку вони не могли ані залишити там, ані безпечно перевезти на територію вільної України.

Насправді в ДБСТ Подгайко шестеро дітей. Старша дівчинка залишилася на тимчасово непідконтрольній уряду України території, бо в неї там кохання і вже доросле, самостійне життя. Тож мати-вихователька виїхала з 5 молодшими дітьми, і це була вже друга спроба вирватися звідти. 

Перше намагання збіглося в часі з набуттям чинності наказу путіна 29 вересня про порядок в’їзду на територію рф та виїзду з неї громадян України, коли на ППК були серйозні перевірки. Діти з мамою стояли в черзі три дні – і їх не випустили. А тим часом родину, «переживаючи» за неї, вже почали шукати так звані органи опіки так званої «ЛНР».

Довелося залишатися вдома. Діти змушені були ходити до російської школи. Навчалися, як могли. Але паралельно примудрялися здобувати освіту за українською програмою онлайн. Допоки про це і взагалі про позицію родини не дізналися окупанти. Проводили «виховні розмови», залякували.

Тому під час осінніх канікул Подгайки вирішили спробувати виїхати ще раз – уже за допомоги команди проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ». Спільними зусиллями вдалося перевезти родину в Полтаву. Благодійна організація-член УМПД «СОС Дитячі Містечка Україна» допоможе Подгайкам зняти квартиру і візьме родину під супровід.

«Сім’я гарна, – розповідає Олександра, фахівчиня соціальної роботи проєкту. – Під час дороги вони дуже захворіли і маршрут перенесли важко. Але, молодці, впоралися – за півтори дні були вже в Полтаві. Ми всі раді, і я, як завжди, рада їм сказати: ”Вітаю вдома!”»

=== 

«ШЛЯХ ДОДОМУ» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine. 

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ▪️ПІДТРИМАТИ НАС ▪️на цій сторінці:

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору