Дата публікації:

Питання та відповіді щодо роботи ІРЦ  

За останні п’ять років у закладах дошкільної освіти кількість дітей з особливими освітніми потребами (ООП) збільшилася майже у 2,5 раза. З 4 655 вихованців у 2019 році до 11 285 у 2024 році. У більш ніж два рази зросла кількість дітей з ООП в закладах середньої освіти: з 18 643 учнів у 2019 році до 40 354 учнів у 2024 році. 

Тому щороку зростає потреба й в інклюзивно-ресурсних центрах – ІРЦ, спеціалісти яких працюють з дітьми з ООП. За даними Порталу ІРЦ, наразі в Україні створено 711 таких закладів. До них батьки чи офіційні представники подали 412 954 заяви та отримали 398 752 висновки. 

Що таке ІРЦ? 

Інклюзивно-ресурсні центри або ІРЦ – це заклади, що працюють для реалізації права дитини з особливими освітніми потребами освіту у закладах дошкільної та загальної середньої освіти (у тому числі професійно-технічної). 

«До нашого ІРЦ найчастіше звертаються батьки за комплексною оцінкою дитини, щоб потім влаштувати її у заклад освіти. Рідше, щоб дізнатись про розвиток своєї дитини», –  розповідає Катерина Тіховцева, директорка комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області»

Подати заявку до ІРЦ можуть батьки чи офіційні представники дітей від народження, незалежно від наявності в дитини інвалідності чи встановленого діагнозу. 

«Також можуть звертатись і молоді люди після повноліття, якщо вони мають особливі освітні потреби. Раніше було обмеження від 2 до 18 років, зараз немає», – додає Катерина.   

Коли потрібно батькам звернутись до ІРЦ?

Коли батьків щось хвилює у поведінці дитини. Наприклад, малюк дуже рухливий, неслухняний або, навпаки, млявий, повільний, у нього повсякчас змінюється настрій. Серед причин можуть також бути: 

  • дитина почала пізніше гулити, тримати голівку, тягнутися до іграшок, хапати їх, захлинається при смоктанні, із запізненням навчилася сидіти, повзати і ходити;
  • до трьох років у дитини не з’явилося мовлення, вона спілкується за допомогою жестів та окремих складів;
  • не може гратись з іграшками довгий час, лише на короткий термін дитину може привабити чужа або нова іграшка;
  • дитина неуважна, казки не слухає, не розуміє їх змісту, погано запам’ятовує вірші; 
  • інші причини, що можуть турбувати батьків, вихователів та вчителів.

«Практично усім батькам варто звертатись до ІРЦ, щоб не впустити час, коли дефектологу потрібно почати займатись з дитиною. Батьки ж інакше сприймають розвиток дитини, ніж спеціалісти», – розповідає Катерина.   

Хто працює в ІРЦ та які послуги надають?   

У ІРЦ працюють дефектологи, логопеди та інші фахівці, залежно від комплексної оцінки та потреб дитини, працівники ІРЦ: 

  • проводять комплексну оцінку з метою визначення особливих освітніх потреб дитини;
  • розробляють рекомендації щодо освітньої програми для дитини з особливими освітніми потребами;
  • надають психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги;
  • педагогічні працівники інклюзивно-ресурсних центрів беруть участь у роботі команд психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами у школах і дитсадках;
  • проводять моніторинг динаміки розвитку дитини не рідше, ніж двічі на рік.
  • надають консультації та методичну допомогу вчителям і вихователям з питань організації інклюзивного навчання;
  • консультують батьків або законних представників дітей з особливими освітніми потребами стосовно зарахування до закладів освіти;
  • надають психологічну допомогу, проводять бесіди з батьками (законними представниками) дітей з особливими освітніми потребами.

Важливо: комплексна  психолого-педагогічна оцінка та інші послуги ІРЦ можуть надаватись тільки на підставі заяви батьків. Жодна послуга інклюзивно-ресурсного центру не може бути надана у примусовому порядку чи за зверненням третіх осіб (учителів, вихователів тощо).

«Щодня ІРЦ працюють з більшою кількістю дітей, ніж раніше. При цьому штат фахівців ІРЦ залишається таким же. А для того, щоб здійснити комплексну оцінку розвитку дитини належно, потрібно кожній дитині приділити достатньо часу. Це не лише перевантажує фахівців, а й впливає на якість надання послуг. Наприклад, за день команда фахівців ІРЦ здійснює оцінку розвитку близько 5 осіб, кожній дитині варто приділити до години часу. Крім цього, ці ж фахівці мають проводити корекційно-розвиткові заняття з цими ж та іншими дітьми, надавати допомогу при психотравмі, консультувати батьків та інше. Зазвичай одні й ті ж фахівці ІРЦ залучені в різних напрямах діяльності центру, відтак, через брак часу і спеціалістів багато дітей з ООП і їхніх родин залишаються поза увагою», – розповідають про проблеми роботи ІРЦ на сайті Освітнього омбудсмена. 

Як оформити заявку до ІРЦ? 

Подати заявку на відвідування інклюзивно-ресурсного центру та отримати запрошення на консультацію можна онлайн за допомогою порталу ІРЦ.  Після реєстрації батьки або офіційні представники можуть обрати найближчий ІРЦ та залишили заявку. Спеціалісти центру призначать день та час, коли потрібно прийти з дитиною на комісію.

Які документи потрібні?  

 Для звернення до ІРЦ потрібні документи: 

  • документи, що посвідчують особу батьків (одного з батьків) або законних представників;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • документи індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю (у разі інвалідності);
  • за потреби – довідки від психіатра чи інших вузько профільних медичних спеціалістів; 
  • психолого-педагогічна характеристика дитини із зазначенням динаміки та якості засвоєння знань під час навчання, підготовлена відповідним педагогічним працівником та затверджена керівником відповідного закладу освіти;
  • висновок відповідних фахівців щодо результатів надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг із зазначенням динаміки розвитку дитини згідно з індивідуальною програмою розвитку.

«Можуть попросити також принести копії документів батьків, довідку від невролога чи іншого фахівця, що потрібний для висновку з проведення комплексної оцінки. Наприклад, коли ми йшли до садочка, де брали дітей з опорно-руховими проблемами – мали принести довідку від ортопеда та сімейного лікаря», – розповідає Анна Петриченко, мама хлопчика з ООП.  

Що саме входить в комплексну оцінку розвитку дитини?

Комплексна оцінка проводиться індивідуально за такими напрямами:

  • оцінка фізичного розвитку дитини – визначення рівня її загального розвитку, відповідності віковим нормам, розвитку дрібної моторики, способу пересування тощо;
  • оцінка мовленнєвого розвитку дитини – визначення рівня розвитку та використання вербальної/невербальної мови, наявності мовленнєвого порушення та його структури;
  • оцінка когнітивної сфери дитини – визначення рівня сформованості таких пізнавальних процесів: сприйняття, пам’ять, мислення, уява, увага;
  • оцінка емоційно-вольової сфери дитини – виявлення її здатності до вольового зусилля, схильностей до проявів девіантної поведінки та її причин;
  • оцінка освітньої діяльності дитини – визначення рівня сформованості знань, умінь, навичок відповідно до освітньої програми чи основних критеріїв формування вмінь і навичок дітей дошкільного віку.

У разі потреби фахівці інклюзивно-ресурсного центру можуть проводити комплексну оцінку за іншими напрямами, зокрема, визначення рівня соціальної адаптації, взаємовідносин із однолітками, дорослими.

«Усе проходить досить динамічно. З дитиною у присутності батьків займаються спеціалісти: граються, ставлять питання, дають невеликі завдання. Рівень занять залежить від віку дитини. У три роки сина просили машинкою проїхати тільки по лівій смузі, а у шість років перед школою – прочитати слово в книжці», – додає Анна Петриченко. 

В умовах воєнного стану висновок комісія ІРЦ має зробити максимум за 10 робочих днів. 

«Проблема може виникнути у батьків вже у школі, де дуже велике навантаження та менше ресурсів. Дитину з особливими освітніми потребами зараховують позачергово. І вона потрапляє у клас, де велика кількість дітей. Зазвичай, адміністрації бракує можливості для створення належних умов для забезпечення освітніх потреб дитини», – розповідає Катерина. 

Як часто необхідно повторювати комплексну оцінку розвитку дитини?

За потреби. Повторна комплексна оцінка фахівцями інклюзивно-ресурсного центру проводиться:

  • якщо дитина з особливими освітніми потребами переходить з дитячого садка до школи;
  • якщо дитина переходить зі спеціального закладу освіти до інклюзивної форми навчання;
  • коли є рекомендації команди психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами щодо наявності успіхів або труднощів у засвоєнні дитиною освітньої програми.

«Проходити комісію потрібно тоді, коли є на те потреба. Ми звертались до ІРЦ два рази, коли переходили зі звичайного садочка в садок компенсуючого типу. Нам потрібно було переробити заключення саме для цього закладу. Тому порада батькам – заздалегідь дізнайтесь які потрібні документи й висновки для вступу в заклад вашої дитини», – зазначає Анна Петриченко. 

Що таке психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги?

У ІРЦ можуть надавати додаткові послуги для дітей з ООП: 

  1. психолого-педагогічні послуги – це групові та індивідуальні заняття, направлені на розвиток дитини з особливими освітніми потребами.
  2. корекційно-розвиткові послуги – це групові та індивідуальні заняття, що спрямовані на корекцію порушень шляхом розвитку особистості дитини з особливими освітніми потребами, її пізнавальної діяльності, емоційно-вольової сфери та мовлення.

Ці послуги спрямовані на соціалізацію дітей з особливими освітніми потребами, розвиток їхньої самостійності та відповідних компетенцій. Спеціалісти ІРЦ допомагають розвивати дитину з урахуванням наявних знань, умінь і навичок комунікативної діяльності, становлення особистості. 

Подібні заняття мають проводити в усіх ІРЦ. 

 «У нашому ІРЦ діти відвідують корекційні заняття з логопедом, дефектологом, реабілітологом та психологом. Їх призначають після проведення комплексної оцінки та визначення потреб дитини. Якщо вона не вступила до навчального закладу чи у школі на індивідуальній формі навчання – то може відвідувати такі корекційно-розвиткові заняття, – розповідає Катерина, – Наприклад, один хлопчик півтора року займався у нас. Спершу він міг застрибнути на шафу, були великі проблеми із поведінкою. Але завдяки роботі спеціалістів – зараз він може фіксувати свою увагу, виконувати завдання та зміг піти у перший клас. Хоча на початку було мало надії на це».  

Що ще почитати щодо роботи ІРЦ та оформлення інклюзивної освіти? 

Матеріал підготовлено ГС «Українська мережа за права дитини»  за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору