Дата публікації:

«Розбудовуємо модель послідовного надання послуг», – Галина Скіпальська, МБФ «Українська фундація громадського здоров’я»

Галина Скіпальська є директоркою Представництва HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні та виконавчою директоркою МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (далі УФГЗ). Організації працюють в Україні з 2005 року та УФГЗ є членом Громадської спілки «Українська мережа за права дитини» (УМПД), а Галина входить у правління УМПД.

Представництва HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні та УФГЗ працюють у сфері охорони громадського здоров’я. Їх проєкти спрямовані на забезпечення рівних можливостей та добробуту тих, хто опинився в складних життєвих обставинах. Фокус роботи спрямований на роботу з постраждалими від гендерно зумовленого (у тому числі домашнього) насильства. Також допомагають жінкам та молоді, які живуть із ВІЛ чи є у ризику інфікування ВІЛ, особам з інвалідністю, одиноким матерями, внутрішньо переміщеним жінкам з дітьми та іншими вразливими групами.

Галина розповідає, що з 2015 року вона з командою почали активно займатись темою протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству. Тоді УФГЗ спільно з партнерами пілотував та інституалізував перші спеціалізовані послуги. Згодом організація вибудувала ланку (континуум) допомоги на усіх етапах: від екстреного виїзду мобільних бригад, до відкриття денних центрів та притулків для жінок і дітей. 

«Вже через два роки у 2017 році завдяки нашій активній адвокації був прийнятий Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». І всі згадані послуги лягли не лише в основу певних нормативних актів, а саме у Постанову Кабінету Міністрів України, а ще на їх провадження та розвиток була виділена відповідна державна субвенція, якою скористалися у 2021 році громади», – ділиться Галина. 

Зараз, в ті послуги, які УФГЗ впроваджує в громадах через війну, багато чого запозичується з моделей, що були вибудовані при роботі для постраждалих від домашнього насильства. 

«Це, перш за все, комплексність та послідовність. Професійні команди надають соціальні, медичні, юридичні, психологічні послуги. Це робота з сім’єю на предмет подолання складних життєвих обставин, які привели в тому числі й до виникнення домашнього насильства (втрата житла, переселення, захворювання та інше). І тут команда УФГЗ, завдяки попередньому досвіду, точно знає, коли яка послуга буде наближеною до клієнта та принесе максимально позитивний ефект», – розповідає Галина. 

2022 рік змусив організацію робити «забіг на коротку дистанцію» і «гасити пожежі» – допомагати українським сім’ям, жінкам та дітям впоратися з навалою війни, підтримувати власний персонал в Україні. 

«Минулий рік може бути показовим у плані спроможності гуртування, стійкості та підтримки. Було багато викликів і організаційних, і програмних. Але команда зібралася, згуртувалась і вже з 15 березня за підтримки ЮНІСЕФ та інших донорів включилися в роботу. А з 15 квітня ми запустили у роботу 50 мобільних бригад психосоціальної допомоги на території 11 областей», – розповідає Галина. 

Вона згадує, що особливо потребували психологічної допомоги люди, які евакуювались. У чергах на кордонах, при очікуванні потягів на залізничних вокзалах, в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб у західних та центральних областях України. 

«Робота мобільних бригад суттєво допомагала місцевим соціальним працівникам, які вже через два тижні були виснажені від цілодобових чергувань та координації переселення. У тій ситуації, коли ніхто не знав якої послуги потребують люди, які їдуть, УФГЗ винайшла краще рішення: включити до складу мобільної команди психолога, соціального працівника, юриста і медика. І це спрацювало. На кінець серпня таких бригад лише в УФГЗ та HealthRight було 78, які охоплюють 21 область України», – зазначає Галина.

Організація продовжує розбудовувати модель послідовного надання послуг в містах та громадах, тому поєднує роботу мобільних команд з 6-ма денними центрами, 3-ма соціальними квартирами та 10-ма центрами інтегрованої підтримки, які діють на базі Центрів первинної медичної допомоги (ЦПМД) на сході та півдні України. 

Також у роботу з постраждалими залучають три онлайн платформами: для підлітків з 11 до 17 року – ресурс Support ME; для жінок та дівчат – SafeWomenHUB та Brave&Safe Platform для різноманітних запитів є чат-бот TAKE CARE.

«Вкрай важливою для нас є співпраця з членами Української мережі за права дитини, які теж розвивають послуги в громадах і формують мережу перенаправлень. Партнерство та співпраця – запорука успіху в другий рік повномасштабного вторгнення!, – додає Галина, – Зараз відбувається перехід від гуманітарного реагування до стійких інтервенцій в громадах, на благо сімей та дітей, які постраждали від війни найбільше. За цих умов, як ніколи важливо зберігати комплексність та послідовність послуг».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору