Дата публікації:

«Щоб допомогти більшій кількості людей, потрібно співпрацювати з іншими організаціями», –  Тетяна Басюк, ВБО «УФ “Благополуччя дітей”»  

Історія всеукраїнської благодійної організації «Український фонд “Благополуччя дітей”» починається 1997 року. Тоді команда була частиною міжнародної організації, а вже у 2006 році фонд зареєстрували окремо. Свого часу його очолювали відомі педагоги та науковиці – Галина Лактіонова та Ірина Звєрєва.  Фонд стояв біля джерел становлення соціальної роботи та соціальної педагогіки в Україні, розробки програми з підготовки прийомних батьків та розуміння проблеми громадського здоров’я. Загалом його команда реалізувала понад 100 проєктів та розробила понад 20 авторських програм для соціально-просвітницької роботи з дітьми, батьками та фахівцями. 

У останні роки проєкти Фонду були присвячені запобіганню сексуального насильства над дітьми, торгівлі людьми,  ризикованій поведінці підлітків та підтримці реформи деінституціалізації. Зокрема адаптували міжнародну профілактичну методику «Програми 15». Вона з одного боку сприяє налагодженню відносин між підлітками та їх батьками, з іншого – забезпечує первинну профілактику соціально небезпечних явищ і захворювань. 

Також розробили та апробували авторську програму «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» для школярів різного віку. Вона допомагає розвивати так звані «софт-скілз» — навички самопізнання, оцінки ризиків, формує культуру безпеки, свідоме громадянство тощо. 

«До масштабного вторгнення ми як організація були абсолютно не готові. Але досить швидко зорієнтувались. Десь на третій день почали працювати дистанційно і, звичайно, це була гуманітарна допомога. Проте з 10 моїх колег фактично залишилось восьмеро: одного мобілізували до війська, інший часто виїжджає з гуманітарними місцями у складі Загону швидкого реагування Червоного хреста. Тому я дуже здивувалась, коли ми підбили підсумки 2022 року. Виявилось, що ми реалізували 13 проєктів і допомогли понад 25 тисячам дітей і дорослих у різних частинах України неповним складом команди. У процесі я не встигала усвідомлювати, скільки всього нам вдається робити», – розповідає Тетяна Басюк, виконавча директорка ВБО «Український фонд “Благополуччя дітей”».

Важливою просвітницькою ініціативою Фонду після лютого 2022 року стала розробка методичного посібника та серія вебінарів «Як вчити та навчатися в умовах війни». Вони спрямовані на допомогу освітянам, щоб ті уміли піклуватися про себе і налагодили навчання та знайшли підхід до дітей в нових умовах. Також  відновилася робота з протидії сексуальному насильству. Зокрема вихователів дитячих садочків у Чернівцях та інших більш безпечних районах підготували до проведення занять за авторською програмою «Навчіть дитину захищатися!». 

Та все ж на першому плані була гуманітарна допомога родинам із дітьми. З березня Український фонд «Благополуччя дітей» працював переважно у західних областях, де були представники Фонду та надійні партнери. У вересні відкрили програму ваучерної допомоги у Києві та області для родин з дітьми, які рятувалися тут від війни або чиє житло на Київщині постраждало. Люди отримували картки, на які нараховували по 2200 грн на людину  протягом трьох місяців.  Ці кошти витрачали переважно на продукти, товари гігієни, канцелярське приладдя для дітей тощо.

«З 2014 до 2018 роки ми вже впроваджували подібну гуманітарну ініціативу в Харківській, Донецькій і Дніпропетровській областях. Організація надавала і ваучерну, і соціально-психологічну допомогу постраждалим від російсько-української війни. Сподівалися, що цей досвід нам більше не знадобиться. Проте щойно з’явилась необхідність, ми усе швидко організували», – розповідає Тетяна.

У 2022 році організація підтримала ваучерами понад 2000 родин. Тетяна також багато спілкувалася з людьми, які зверталися за допомогою до Фонду. Їй запам’яталась родина із Запорізької області, яка виховує девʼять дітей. Щоб виїхати з окупації, їм довелося здолати понад 20 блокпостів. На останньому з них російський військовий хотів розділити батьків з дітьми, але почався обстріл та сім’ї вдалося швидко поїхали далі. І подібних історій було багато. 

«Торік у нас були побоювання, що ми оголосимо набір у ваучерну програму і вже на наступний день кількість заявок буде більшою, ніж ми зможемо задовольнити. Навіть при тому, що згідно з нашим підходом ми підтримуємо не всі звернення, а лише родини, які направду потребують допомоги. На наш подив, ми не одразу набрали потрібну кількість бенефіціарів. Тільки коли люди отримали кошти та пішли в магазин, коли інші побачили, що ми дійсно виконуємо обіцяне, – то пішла більша хвиля запитів», – ділиться Тетяна.  

У серпні цього року Український фонд «Благополуччя дітей» знову відкрив програму ваучерної програми для родин ВПО із дітьми у Києві та області. Але тепер ситуація кардинально відрізняється: за добу вони отримали 5000 заявок. 

«Зараз у Києві та області живе понад 500 тисяч родин, які рятуються від війни. Хтось вважає, що тут безпечніше, інші сподіваються, що тут легше знайти роботу», — розповідає Тетяна. 

У відповідь на велику війну, окрім гуманітарної допомоги, у Фонді посилився напрямок психологічної та соціальної підтримки. Фахівці організації розробили та апробують програму «Коло сили» – групи підтримки та розвитку для підлітків та батьків. Там вони можуть поміркувати, як краще будувати своє життя далі, обговорити питання, що їх турбують, подбати про своє психічне здоровʼя та здобути важливі життєві навички. 

Минулого року ці групи вже відвідали майже 500 людей у Чернівцях, Луцьку, Черкасах, Бердичеві (Житомирська область), Сарнах (Рівненська область)  та Смілі (Черкаська область).  

«Ця війна мене багато чого навчила. Я переконалась, що можу працювати без вихідних, швидко приймати рішення, моментально перемикатися між задачами. Але це усе потребує особистого ресурсу, планування і розуміння своїх сил. Щоб допомогти більшій кількості людей, потрібно працювати у партнерстві з іншими організаціями та з активними людьми у громаді. Тоді навіть одна людина може організувати дуже-дуже багато», – розповідає Тетяна. 

Зараз Фонд готується до нового циклу зустрічей «Кола сили» в різних регіонах,  планує відкрити два центри підтримки та розвитку на Київщині та починає пілотний проєкт «Цілющий ліс у посткризовій роботі з дітьми» за методикою визнаного ізраїльського фахівця Мулі Лагада. Його планують впроваджувати у шести областях. Завдяки цій ініціативі дошкільнята зможуть відновитися після травми й розвинути життєстійкість, а вчителі та батьки збагатили скарбничку піклування про дітей і про себе.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору