Дата публікації:

«Тренінг з першої психологічної допомоги має пройти кожен», – Ольга Соболєва, ГО «Ресурсний центр недержавних організацій»

Громадську організацію «Ресурсний центр недержавних організацій» зареєстрували у 2018 році, вона входить до ГС «Українська мережа за права дитини» та співпрацює з мережею ICVA (International Council of Voluntary Agencies). Більшість її проєктів спрямовані на підтримку локальних ініціатив в Україні. 

Після початку повномасштабного вторгнення в організації посилили напрямок психологічної допомоги дітям та дорослим. Зараз команда з шести фахівців надають безоплатні консультації – є дитячі, корекційні, сімейні та кризові психологи. Про роботу психологічного напрямку розповіла його координаторка і експертка з питань ментального здоров’я та захисту дітей Ольга Соболєва

«У лютому ситуація потребувала швидких дій. Ми забрали психологів з Авдіївки, Слов’янську, Бахмуту, Краматорську. Всі ми виїхали хто куди та почали працювати на нових місцях. Пам’ятаю, що проводили по 5-6 консультацій в день, при нормі в 3. Це був дуже важливий та важкий період. Десь через пів року усе більш-менш стабілізувалось і команда зараз працює більш екологічно. Але у нас досі дуже велика кількість звернень», – розповідає Ольга Соболєва. 

За останні півтора року Ольга з командою допомогли близько 1000 дітям та дорослих. Ольга зазначає, що ситуація з психологічним станом людей у 2022 році схожа на перші роки початку війни у 2014-2016 роках. 

«Тоді та зараз було багато скарг на відсутність сну, тривожність, регрес у розвитку дітей. Це гостра фаза. Десь у 2019 році фокус запитів змінився на більш побутові теми – сімейні стосунки, виховання дитини, коли підліток не хоче навчатись чи не знає яку професію обирати. Це вже була адаптація до ситуації», – зазначає Ольга. 

Також зараз потребують допомоги багато людей, які переживають втрату. Саме тому у Ресурсному центрі недержавних організацій проводять групи підтримки: 2-3 рази на тиждень  для дітей та щочетверга для дорослих. Щоб потрапити на них, потрібно заповнити анкету.  

«На зустрічах можна бути з тим, що тебе турбує, в тому стані в якому ти є, не тримати ту маску, що вимагає суспільство. Багато людей приходять і кажуть: “Фух, я саме тут маю змогу сказати, що усе погано. Хоча усі рідні живі, квартира ціла, є робота, але ж усе одно погано!”, – розповідає Ольга, – Люди бояться про це говорити вголос, тримають напруження в собі. Тому дуже важливо проводити подібні групи підтримки».

Ольга зазначає, що загалом достатньо 8-10 зустрічей, щоб стабілізувати психологічний стан людини. Навіть, якщо людина пережила втрату.

Психологи можуть допомогти людині онлайн, але не усім 

Психологи ГО «Ресурсний центр недержавних організацій» проводять й індивідуальні консультації – по 4 безоплатних для дорослих та 10 для дітей. Консультують онлайн телефоном чи через месенджери. Можна також зустрітись і офлайн у київському офісі організації – для зручності в офісі є окремий вхід для бенефіціарів. 

Ольга пригадує один з кейсів, коли довелось консультувати людину онлайн. До неї  звернулась родичка жінки з Донецька. У 2014 році та з тримісячною дитиною евакуювалась з міста, бо її район обстрілювали. З родиною вона переїхала до Маріуполя, де взяли квартиру у кредит. 

У лютому 2022 року жінка спершу не захотіла покидати новий дім, а потім було вже пізно, вони з чоловіком опинились в окупації. Ця жінка з дитиною та ще 15 людьми два тижні прожили у підвалі. Коли вона чула обстріли, то дуже сильно стискала в обіймах свою дитину. Потім їм пощастило вийти з міста разом з іншими людьми – йшли пішки годин сім. 

Згодом жінка з родиною зупинилась у Рівному в родичів. Але у неї почались панічні атаки, що міг спровокувати будь-який гучний звук. Та головне – вона не могла відпустити дитину у школу. Сиділа біля класу та чекала закінчення уроку. З’явились проблеми зі сном, апетитом, саморегуляцією і так далі. 

«Ми з нею працювали шість сесій, ще три сесії ми присвятили темі зайнятості. У результаті  вона знайшла собі роботу в онлайн школі англійської мови та пішла ще викладати офлайн. Також ми з нею відпрацьовували техніки самодопомоги, – розповідає Ольга, – Жінка зізналась мені, що перестала озиратися в минуле, та почала бачити майбутнє для себе та своєї дитини. До роботи зі мною вона наче була постійно там, в тому підвалі, в окупації. Постійно відчувала страх та не могла розслабитись. Але завдяки підтримці чоловіка та дитини – подолала кризу». 

Ольга зазначає, що з кризовими ситуаціями важко працювати онлайн. Успіх завжди залежить від бажання людини, з якою проводиться консультація. Іноді бенефіціарів перенаправляють до психіатрів чи інших фахівців. 

 «Була жінка з таким станом, коли вже потрібно медикаментозне лікування. Вона також пережила окупацію в Маріуполі. У неї двоє діточок. Якось вона зайшла за цукром до сусідки і попросила їх почекати в коридорі. А у цей момент був приліт. Металеві двері викрутило й заклинило. Жінка не могла вийти до своїх дітей, не знала чи живі вони, чи ні. Вона пережила неймовірне напруження, поки не зламала ті двері. На щастя, діти не постраждали, – згадує Ольга, –  Але після такої травматичної події  та довготривалого стресу через окупацію жінці потрібна була ще й медикаментозна підтримка, щоб стабілізувати її стан».

Кожен має знати як надати першу психологічну допомогу 

На думку Ольги, на рівні з домедичною підготовкою, кожен українець має проходити тренінги з надання першої психологічної допомоги. Адже в Україні досі триває війна, чи не щодня відбуваються обстріли та українці переживають втрати як майна, так і близьких чи знайомих. 

«Мова про те, щоб допомогти повернути функціональність людині, щоб вона могла щось робити. Такі знання не потребують глибинного розуміння психології. Достатньо одноденного тренінгу, щоб зрозуміти алгоритм дій. Наприклад, якщо людина в ступорі, у неї істерика, чи якщо  вона агресивна», – розповідає Ольга.  

Вона додає, що усі техніки надання першої психологічної допомоги дуже прості. Адже у кризовому стані наш мозок ніби «вимикається», натомість люди діють на інстинктах.  

«Ці стани можуть бути не тільки після обстрілу. Наприклад, після аварії на дорозі людина також може перебувати у ступорі, або після іншої дуже травматичної  події», – додає Ольга.  

Ольга радить усім дбати про своє ментальне та фізичне здоров’я:

  • достатньо відпочивайте: 
  • за можливості регулярно їжте й пийте; 
  • спілкуйтеся й проводьте час із сім’єю та друзями; 
  • обговорюйте проблеми з тими, кому довіряєте; 
  • займайтеся тим, що допомагає вам розслабитися (гуляйте, співайте, моліться, грайте з дітьми);
  • проявляйте посильну фізичну активність;
  • знайдіть безпечні способи допомогти іншим в умовах кризи та візьміть участь у колективній діяльності (наприклад, можна волонтерити у притулку тварин чи організувати похід в кіно дітям зі школи);
  • спирайтесь на свій внутрішній світ – саме там можна знайти ресурси та стабільність. 

«Стабільність – це внутрішнє відчуття. В нашому турбулентному світі воно часто змінюється. Свій настрій та стан ми можемо регулювати самостійно, звертаючись до внутрішніх ресурсів., Це дуже важливо. Не спиратися на зовнішній світ, який постійно змінюється», – додає Ольга. 

Бонус від Ольги: одна практика для стабілізації стану «5-4-3-2-1» 

Якщо потрібно стабілізуватись, відчути себе тут і тепер, повернутись до реальності можна використати дієву техніку заземлення – «5-4-3-2-1». У чому її суть? Треба  знайти:

5 предметів, які ви бачите навколо себе. Це можуть бути, наприклад, шафа, квіти, стілець, лампа, кіт.

4 речі, до яких ви можете доторкнутися та відчути на дотик: одяг, ковдра, поверхня стола, шалик.

3 звуки, які ви чуєте: машина, музика, розмова.

2 запахи, які ви відчуваєте:аромат парфумів, запах кави.

1 смак, що ви можете спробувати або уявити. Це можуть бути морозиво, лимон або яблуко.

І наостанок – одну мотивуючу фразу, яку Ви або чули або хотіли б почути.  

Після цього зверніть увагу на свій стан і ви відчуєте себе краще. Пам’ятайте, що ваші реакції на те, що сталося, це нормальна реакція на стрес і вона пройде згодом. Не кожен страх чи паніка є свідченням захворювання. 

Постарайтеся якнайшвидше повернутися до щоденної рутини. Можливо, для цього вам знадобиться більше часу.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору