Дата публікації:

Три організації презентували спільне унікальне дослідження про депортованих дітей

“Це дослідження має стати для нас ґрунтовним конспектом з достовірними даними для роботи над помилками, щоб реалізувати реформу деінституціалізації, підготувати систему до повернення наших дітей з депортації і окупації.

Мають бути доступні послуги та сервіси, оскільки після повернення дитині та її родині потрібна юридична, матеріальна та психологічна підтримка,” — розповіла Дар’я Касьянова щодо дослідження “(Не)повернення дітей: Україна перед найбільшим викликом з часів незалежності”.

Сьогодні в Media Center Ukraine відбулася презентація дослідження щодо процесу повернення українських дітей з російської депортації та ТОТ, їхньої реінтеграції та правового становища під контролем рф. Над дослідженням працювали експерти Української мережі за права дитини, Regional Center for Human Rights, Голоси дітей.

У досліджені аналітики не обмежилися лише документуванням фактів депортації, насильницького переміщення та повернення дітей. Для повного розуміння причин і наслідків цієї трагедії також було проаналізовано:

◾️стосунки дітей із батьками ;

◾️соціально-демографічні характеристики;

◾️умови життя до початку окупації;

◾️потреби дітей зараз.

Результати дослідження вказують, що:

1)Значна частина сімей перебувала у складних умовах ще до початку окупації.

2)Сім’ї мали низький економічний статус, а у багатьох був недостатньо розвинений батьківський потенціал.

3)Родинам не було надано своєчасної підтримки, або ж вони не знали, як нею скористатися.

4)Невидимість проблем сімей, відсутність превенції та невчасне реагування на кризи призвели до того, що депортація дітей росіянами стала такою масовою.

Експерти вказують, що для уникнення подібних трагедій у майбутньому Україна має терміново реалізувати реформу деінституціалізації. Ця реформа розпочалась ще у 2007 році і має на меті змінити систему догляду та підтримки дітей сімей.

“Тільки росія винна у злочині депортації, примусового переміщення дітей і окупації. рф має понести за це покарання. Ми ж, як зріле суспільство, правова держава та гарант захисту прав дитини, маємо усвідомлювати, фіксувати і визнавати свою відповідальність. Робити все можливе, щоб убезпечити наших дітей від подальших злочинів росіян.”, — підсумувала Дар’я Касьянова.

Ознайомитись з текстом дослідження можна нижче.

Переглянути презентацію дослідження можна на YouTube Media Center Ukraine

Ця публікація підготовлена спільно ГО «Регіональний центр прав людини», ГС «Українська мережа за права дитини» та БФ «Голоси дітей» і здійснена за підтримки Фонд “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору