Дата публікації:

«Українська мережа за права дитини» сприяла поверненню додому 14-річної дівчинки з Харкова, вивезеної в рф

«Українська мережа за права дитини» разом з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини повернули на Батьківщину ще одну українську дитину.

14-річна Вероніка, яка опинилася в рф після того, як в Україну вдерлася країна-терорист, нині вже перебуває вдома. Бабусі довелося пройти складний й небезпечний шлях, аби повернути онуку на рідну землю. 

До «Української мережі за права дитини» звернулися журналісти однієї з міжнародних медіакорпорацій, які отримали інформацію щодо вивезення дитини з Харкова на територію рф, де її помістили в центр соціально-психологічної допомоги. Дитину вивезла туди родичка – через лояльність до країни-агресора. 

Працівники Мережі поспілкувалися з мамою дівчинки й отримали її згоду на повернення дочки. Було вирішено, що по неї поїде бабуся. 

«З бабусею ми зустрілися в офісі “Української мережі за права дитини”, вона розповіла про онучку, і ми розробили логістичний план,розповідає Дар’я Касьянова, голова правління організації, національна програмна директорка МБО “БФ СОС Дитячі Містечка Україна”. – Мережа оплатила жінці квитки до Москви, їй та дівчинці – в зворотному напрямку. Весь цей час ми були з бабусею Вероніки в контакті – супроводжували її в цій непростій поїздці».

 «Бабуся з жахом та сльозами на очах згадує, що довелося пройти, аби повернути онуку на рідну землю»,згадує Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Кожний випадок повернення викрадених дітей – без перебільшення, ціла спецоперація, яка потребує координації зусиль і держали, і громадських організацій – усіх, хто здатний допомогти.

«Ми працювали разом з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Офісом Омбудсмана, – говорить Дар’я Касьянова. – Всі кроки й дії з повернення депортованих дітей тримаються в тиші. Та й після того, як вони опинилися вдома, далеко не всю інформацію можна оприлюднювати: потрібно дбати як про безпеку їхньої сім’ї, про родичів, які поки що залишаються в окупації, а також про те, аби не зашкодити намаганням забрати з ворожих територій інших дітей».

За словами Дмитра Лубінця, Вероніка пройде реабілітацію та отримає необхідну допомогу: як медичну, так і гуманітарну, а також інструменти для полегшення здобуття освіти рідною мовою. 

«Працюємо для того, аби повернути додому кожну українську дитину і покарати тих, хто їх вивозить та тримає в заручниках на чужій території», наголосив Омбудсман.

З початку повномасштабного вторгнення в рф або на тимчасово окуповані агресором території було вивезено 19 486 дітей, повернуто з депортації – 369 дітей. Це інформація сайту «ДІТИ ВІЙНИ» на 25 травня 2023 року. Фахівці «Української мережі за права дитини» сприяли поверненню далеко не однієї дитини. 

Наразі в партнерстві з Save the Children in Ukraine ми розпочинаємо спеціальний проєкт з повернення викрадених ворогом дітей «ШЛЯХ ДОДОМУ». Стежте за нашими публікаціями.

А поки що ви можете підтримати проєкт посильним внеском – справа повернення депортованих дітей потребує і потребуватиме чималих ресурсів, зокрема фінансових: переходьте за посиланням https://childrights.org.ua/pidtrymaty-nas/

#ШляхДодому 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору