Дата публікації:

УМПД повернула з тимчасово окупованої території 24-річну дівчину з інвалідністю

Сьогодні 24-річна Світлана* змогла обійнятися з мамою після півторарічної розлуки. Весь цей час вона вимушена була жити на тимчасово окупованій території Донецької області.

До Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Українизвернулася ГО “Плурітон” з проханням допомогти виїхати з окупації дівчині з інвалідністю. Організувати її повернення додому взялась команда Української мережі за права дитини разом з партнерами. 

Світлана деякий час мешкала у бабусі у Донецькій області. Після того, як їхнє місто окупували російські війська, можливості виїхати на підконтрольну Україні територію не було. У жовтні 2023 року бабуся померла. 
Потребуючи догляду та підтримки, Світлана переїхала до сусідки, оскільки квартиру бабусі зайняли російські військові.

Працювати над поверненням дівчини в Україну потрібно було терміново, адже окрім постійної загрози життю на ТОТ, Світлану хотіли помістити у школу-інтернат для осіб з інвалідністю на території росії. 

В Україні Світлану чекала мама, яка й звернулася по допомогу. Від першого звернення до моменту возз’єднання родини минуло 28 днів . 
Кожне таке повернення вимагає індивідуального підходу та участі багатьох державних відомств. Дякуємо за допомогу Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine, Державна міграційна служба України. 

Українська мережа за права дитини нагадує, що наразі відсутні механізми повернення дітей та молоді з інвалідністю й тяжкими комплексними захворюваннями. Для їх перевезення потрібні спеціальний транспорт та належний догляд. Через багатоденний небезпечний і виснажливий маршрут – організувати логістику дуже важко.

*Імена героїв змінені

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору