Дата публікації:

«Від реформи догляду та підтримки дітей (ДІ) залежить якою Україна буде вже завтра», –  Дар’я Касьянова на Міжнародному саміті міністрів соціальної політики

26 квітня у Києві на Міжнародному саміті міністрів соціальної політики відбулась презентація проєкту Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні. На заході позицію членів УМПД та підтримку Стратегії висловила Дар’я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини», національна директорка з розвитку програм «СОС Дитячі Містечка Україна»:

«Наші члени організації об’єднались майже 10 років тому в спілку саме для того, щоб діти в Україні не знали що таке інтернати і  реалізували право зростати в сім’ї. За ці 10 років ми допомагали державі та громадам, створювали прийомні сім’ї, будували та оснащували будинку сімейного типу. Ми створювали центри матері та дитини, безпечні простори, пілотували соціальні послуги та робили багато іншого. За ці роки діти виростали в інтернатах, а пусті ліжка інтернатів займали нові діти.

Сьогодні ми допомагаємо державі з поверненням, у реінтеграції і реабілітації депортованих росією українських дітей. У декількох областях України ми взяли на себе відповідальність за імплементацію реформи (деінституціалізації, – прим. ред). І готові самі інвестувати в цю реформу, шукати кошти, і робити це своїми руками. Ми маємо досвід, ми маємо компетенції.

Наші організації брали участь в підготовці Стратегії,  виступатимуть донорами і партнерами заходів держави. Ми раді плідній співпраці з державою і прагнемо найкращих результатів, очікуючи підтримки цієї національної Стратегії. З урахуванням викликів війни і наслідків цієї страшної війни.

Ми як спілка і наші члени-організації готові бути надійними партнерами для держави і ми все ще маємо велику надію, що цього разу реформа позитивно вплине на життя українських дітей, а не залишиться друкованим об’ємним гарним документом.

З огляду на багаторічний досвід, ми закликаємо до пошуку повного ціанового фінансування і реалізації плану заходів стратегії по всій Україні, щоб реформа не звелась до фрагментарних пілотних проектів.

Ми закликаємо до комплексних і сталих рішень, метою яких є влаштування реальних дітей в сімейні форми виховання, а не закриття або перейменування, переформатування закладів без визначеного подальшого шляху для кожної окремої дитини.

Ми просимо про постійну і тривалу підтримку реформи з боку усіх учасників сьогоднішньої зустрічі, щоб  всі ці цілі цієї стратегії і наступні за нею кроки були реалізовані якісно, швидко і для дітей. Тому, що наші діти зростають швидко. Дітей які є людським капіталом України, і від яких залежить Україна вже завтра, чекають цієї реформи і ми готові долучитись».

Також про необхідність реформи догляду та підтримки дітей (деінституціалізації) згадали: Перша леді України Олена Зеленська, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен, Віцепрезидентка Європейської комісії Дубравка Шуїця, Регіональна директорка ЮНІСЕФ у країнах Європи та Центральної Азії Регіна Де Домініціс та представник ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде. 

Свою підтримку України у реалізації реформи у спільному зверненні висловили Європейська Комісія, держави-члени ЄС, держави-учасниці Норвегія, Швейцарія, Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії та США.

Зазначимо, що реформа догляду та підтримки дітей визначена Урядом України стратегічним національним пріоритетом. Вона має важливе значення для збереження та розвитку людського капіталу та забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні. 

Міжнародний саміт провели для побудови стратегічного партнерства, підтримки реформування соціальної політики України і Молдови та їхнього приєднання до Європейського Союзу. Захід відвідали віцепремʼєрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, та Міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, десять міністрів соціальної політики держав-членів ЄС, політики та експерти громадського сектору. Також були присутні організації-члени УМПД: Save the children, БО «БФ “Люмос Україна», БО «БФ “Голоси дітей”», БО «Надія і житло» і партнер Мережі – European Disabilities Forum (EDF). 

Напередодні, 25 квітня, відкритий лист до Президента України Володимира Зеленського підготували 46 неурядових організацій. Представники громадянського суспільства у колективному зверненні до Президента України просять його сприяти реалізації Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору