Дата публікації:

Відповіді експертів УМПД: чи можна усиновлювати дитину, яка наразі під опікою, у ДБСТ чи ПП? (оновлено)

Експерти ГС «Українська мережа за права дитини» продовжують відповідати на питання батьків з групи Telegram «Тисячі ❤️ родин». 

Чи можна усиновлювати дитину, яка наразі під опікою? 

Усіх дітей, які перебувають під опікою потенційно можна усиновити. У дитини зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. З цим статусом вона залишається на обліку у службі у справах дітей (ССД). 

Згідно 221 статті Сімейного кодексу України, на усиновлення такої дитини потрібна письмова згода опікуна або піклувальника. Такий дозвіл можуть надати й в органі опіки та піклування. Усиновити можна через суд, якщо усиновлення дитини відповідає її інтересам.

Проте якщо опікуни можуть написати заяву у Службі в справах дітей й зняти дитину з обліку на усиновлення. Вказавши, що як офіційні представники дитини вони просять залишити дитину в їх родині.  

Загалом, саме опікуни мають пріоритетне право на усиновлення дитини до 18 років.  

Чи можна усиновлювати дитину, яка влаштована у прийомну сім’ю (ПП) чи дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ)?

Так. Діти там зберігають статус дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування і тому їх можна усиновити. Але першочергове право на це мають батьки-вихователі та прийомні батьки. 

Кандидатам в усиновлювачі для встановлення контакту з дитиною виділяють десять днів. Знайомство відбувається у місці, де дитина живе на той час, або ж у службі у справах дітей чи на іншій нейтральній території. Якщо контакт становлено й усе добре – кандидати в усиновлювачі можуть подавати документи до суду. Поки тримає судовий процес, дитина може вже перебувати у сім’ї усиновлювачів (за умови згоди ССД). 

Нагадуємо, що не можна влаштувати під опіку дитину з ДБСТ чи ПП. Тобто, якщо є кандидати, які хочуть допомогти дитині та забрати її жити у свою сім’ю – вони можуть тільки усиновити її.  


ВИНЯТКИ МОЖУТЬ БУТИ.

Наприклад, дитині надають статус, ставлять на облік з усиновлення, але її можна усиновити:
– якщо мати хворіє і має довідку лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) що не може виконувати батьківські обов’язки;
– якщо батьки у місцях позбавлення волі, але вони не позбавлені батьківських прав;
– та інші випадки.

Також дітей у ДБСТ, ПС на тимчасово окупованих територіях також не можна усиновити. Як і тих, хто евакуйовані у складі СФВ за кордон.


Читайте також попередню статтю, де ми підготували відповіді на питання: «Чи можна усиновити дитину з України, проживаючи за кордоном?»

Долучайтесь до групи у Telegram «Тисячі ❤️ родин», що була створена УМПД для спілкування й обміну досвідом прийомних батьків, батьків-вихователів та опікунів.  

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору