Дата публікації:

Як підтримати дітей в інтернаті та не нашкодити їм при цьому

Початок грудня, а волонтери вже привезли десяток ящиків фруктів та цукерок в один з інтернатів у Тернополі, де виховуються 35 дітей. І це тільки один благодійник. Що ж буде до кінця року, коли таких збереться з десяток? 

До Дня Святого Миколая, на Різдво та Новий рік компанії в рамках корпоративної відповідальності збирають подарунки для привітання дітей в інтернатах.  

Чи потрібні дітям усі смаколики світу? Чи будуть вони від того щасливі? Чи відчуватимуть діти підтримку небайдужих людей? Ні, ні і, ні.  

Кому допомагаєте? 

«…давайте допоможемо Святому через добрих людей прийти до потребуючих діток – сиріт! Вони вірять і чекають дива», – звертаються волонтери у соціальних мережах. І це чудова ідея. Але є нюанс. У інституційних закладах з 104 729 дітей всього 9,5%  мають статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. У більшості вихованців інтернатів є батьки. 

Чому ж діти не у сім’ї? Причини різні. У 91% випадків – бідність родини та відсутність соціальних послуг, що могли б підтримати у складних ситуаціях. Саме тому потрібно думати не про інституційні заклади, а сім’ї. Якщо і хочете подарувати смаколики – віддайте їх батькам. Бо найкращий подарунок для дитини – це той, який вона отримала в люблячій сім’ї. 

Підтримати родини – пропонує і випускник інтернату Тарас Одненко, який зараз входить до Національного офісу дітей та молоді «ДІйМО» при Міністерстві соціальної політики. Він розповідає, як в його інтернат приїжджали різні люди з концертами та дарували подарунки. Але потім діти самі віддавали їх вихователям, щоб ті просто обійняли. А у підлітковому віці подарунки ставали товаром обміну – речі могли продати персоналу, щоб мати власні гроші. 

Тому пропоную декілька ідей, як підприємці можуть допомогти дітям в інтернатних закладах, і щоб це було дійсно потрібно. 

Ідея 1: корпоративне наставництво. 

«Краще дати вудку, ніж рибку», – стверджує відомий афоризм. Так само і дітям в інтернаті краще допомогти отримати додаткові знання, ніж привезти цукерку. 

Наприклад, Асоціація наставництва має програму КСВ (корпоративної соціальної відповідальності) та пропонує бізнесу організовувати екскурсії та курси для дітей з інтернату. Цей проєкт вже підтримали співробітники готелю Hilton Kyiv, компанії авіаперевізника Boeing, школи Fireberry barista school, KFC.Ukraine, школа розробки відеоігор DevPoint та інші. 

Крім того, співробітники компанії можуть стати особистим наставником дитини в інтернаті. Але це не дуже простий шлях: потрібно зібрати пакет документів та пройти навчання у Центрі соціальних служб. Така робота суто волонтерська, проте дуже допоможе дитині.  

Саме завдяки наставникам вдалось вступити у ВНЗ Кирилу Невдосі, випускнику інтернату і зараз – голові Національного офісу дітей та молоді «ДІйМО» при Міністерстві соціальної політики. Він розповідає, що для нього наставник, це «друг, який вірить в тебе, який скаже, що ти молодець». Його наставники у свій час навчили як поводитись в аеропорту, допомогли з англійською, та підтримували у важкий час. 

Кирило вважає, що «наставник – це більше, ніж просто вчитель, це вчитель без користі, який турбується про дитину, не очікуючи натомість оплати за заняття» 

Ідея 2. Організувати благодійну акцію підтримку сімей. 

Так, саме сім’ї, а не заклади краще підтримувати. Бо через війну збільшилась кількість родин, які потребують підтримки. Це і родини вимушених переселенців, багатодітні сім’ї, які створили дитячі будинки сімейного типу чи патронатні сім’ї. 

Це розуміють, наприклад, у корпорації «Артеріум». Співробітники спільно з благодійним фондом «Країна доброТи» адресно допомогли 360 дітям зі 155 сімей – підготували подарунки по листах малечі.   

Загалом, кожен співробітник компанії може стати «Таємним Миколаєм» для дитини. Є волонтерські ініціативи, які готують перелік подарунків від малечі. Мрії дуже різні. Наприклад, такі запити пишуть у листах, що публікує харківська ініціатива «Олені Святого Миколая». Подібну акцію проводять і у благодійному фонді «Сос Дитячі Містечка Україна».  

Ідея 3. Підтримувати громадські та благодійні організації, які опікуються сім’ями  

Не тільки до новорічних свят потрібна підтримка сімей та дітей. Великі компанії створюють свої благодійні фонди та меценати займаються системною роботою. Це Фонд Ріната Ахметова, Фундація Дім Рональда МакДональда,  проєкт «Дитяча надія» від Київстару та інші.   

І якщо у бізнесу бракує ресурсів для цього – можна підтримувати вже чинні некомерційні організації, де допомагають дітям з вразливих сімей. Організації можна шукати у рейтингу 100 кращих благодійних організацій України у 2022 році. Або обирати ініціативи на краудфандингових платформах: Українська біржа благодійності, Спільнокошт, Моє місто

Матеріал підготовлений спеціально для видання The Page ГС «Українська мережа за права дитини» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження». 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору